Надпреварата за поста генерален секретар на ООН в сряда ще предприеме решителен обрат, когато големите сили в Съвета за сигурност за първи път покажат над кого от кандидатите са готови да наложат вето, предаде AFP. При шестото гласуване в процедурата по избор на кандидат за генерален секретар, Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ ще използват розови бюлетини за кандидатите, докато останалите десет държави в съвета ще използват бели бюлетини.
Резултатът от петте розови бюлетини на страните-членки с право на вето ще представлява главен интерес, защото надпреварата за приемник на Бан Ки-мун излиза на финалната права. 

При всичките пет вота досега в Съвета за сигурност Гутереш заемаше първото място. 

Както БЛИЦ писа това гласуване ще бъде първото за европейския комисар по бюджета Кристалина Георгиева, след като тя нахлу на сцената миналата седмица като новия кандидат на България. Дотогава България подкрепяше директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова, но тя беше изместена след лошото ѝ представяне в предходните гласувания. Все пак Бокова остава в надпреварата, макар да няма подкрепата на своето правителство. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ИЗБОРА НА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ООН!