Председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко (на снимката) предупреди този четвъртък, че "военният отговор на Русия заради членството на Финландия и Швеция ще бъде пропорционален и адекватен".  

,,На първо място, във военен аспект, реакцията на Русия ще бъде пропорционална и адекватна съобразно присъствието на НАТО на териториите на тези две държави и предвид това какви оръжия ще бъдат разположени'', коментира в интервю Матвиенко, без да уточнява в конкретика в какво ще се състои военният отговор на Кремъл. 

Матвиенко сподели още, че присъединяването на скандинавските страни ще се "отрази негативно" на политическата конюнктура в Европа и това в никакъв случай "няма да допринесе за стабилността".

По думите ѝ решението за членството на Финландия и Швеция не е било суверенно, а взето под натиск на Запада, най-вече от САЩ и НАТО.

Нещата се случват твърде бързо. За такава важна и сериозна тема би трябвало да се направи референдум и да се допитат до гражданите на тези страни, посочи Матвиенко. 

Тъжно ми е, че подобно решение на двете държави може да доведе до намаляване на обема на нашето взаимодействие и сътрудничество, каза тя и допълни, че ще има възможност за възобновяване на диалога, когато "специалната военна операция" в Украйна приключи.