Учени открили доказателства, че келтите, които са живели по време на желязната епоха (от 1200 г. пр. Хр. До 340 г.) в южната част на Франция, може би са балсамирали отрязаните глави на своите врагове за по-доброто им запазване, съобщава Phys.org.

Изследователите са изследвали над сто фрагмента от черепи, намерени в община Ле Кайлар. Костите са датирани към трети век пр. Хр. Смята се, че човешките останки принадлежат на вражеските войници, които келтите са обезглавили след смъртта им. Много черепи имат признаци на обезглавяване и екстракция на мозъка.

Специалистите са установили е малко количество дитерпенови съединения, които се образуват при разрушаването на иглолистни смоли по време на нагряване.

Освен това са открити следи от мастни киселини, които не са открити в черепите на животни, изкопани на същото място.

Изследователите смятат, че присъствието на дитерпени се дължи на потапянето на черепите в течност, съдържаща борова смола. Това прави възможно забавянето на разлагането, тоест е част от процеса на балсамиране. Според учените, по този начин келтите изразявали уважение към победения противник, като държали главите им вътре в своите къщи.

Превод и редакция: БЛИЦ