Подкрепените от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп кандидати спечелиха вчерашните първични избори на Републиканската партия в няколко щата. Те бяха произведени за излъчване на кандидатите на партията за междинните избори за Конгрес на САЩ през ноември, които ще се изправят срещу демократите, предава Ройтерс.

В ключовия щат Аризона членът на щатския Конгрес Марк Финчъм спечели партийната номинация за щатски секретар, длъжност, която ще му осигури важен глас в изборния процес, ако на изборите през ноември надделее над опонента си от демократите.

Финчъм присъстваше на речта на Тръмп от 6 януари 2021 г., след която започна щурма на Капитолия от привържениците на бившия президент, убедени, че победата на Тръмп на президентските избори е била открадната по нечестен начин. Финчъм и досега твърди, че Тръмп е спечелил изборите през 2020 г.

В Мичиган Тюдър Диксън, консервативен коментатор, който също повтаряше твърденията на Тръмп за изборите, спечели номинацията на републиканците за губернатор и ще се изправи срещу сегашния губернатор на щата Гречън Уитмър в една от най-знаковите надпревари през ноември, която ще се върти около правото на аборт.

Главният прокурор на Канзас Дерек Шмит, подкрепен от Тръмп, също спечели губернаторската номинация на републиканците. Така през ноември той ще се изправи срещу действащия губернатор на щата, демократката Лора Кели, още една надпревара, която се очертава като доста оспорвана.

Блейк Мастърс, бивш директор на компания от технологичния сектор, който подкрепи твърденията на Тръмп за изборни измами, печели по данни на Асошиейтед прес първичните избори за излъчване на кандидатура за Сената и ще се изправи срещу сенатор Марк Кели, смятан за един от кандидатите на демократите с най-несигурни шансове. Мастърс има подкрепата на Тръмп и на милиардера от германски произход и основател на онлайн платежната система "Пейпал" (PayPal) Питър Тил.

Питър Майър, един от само десетте републиканци от Камарата на представителите на САЩ, които гласуваха "за" импийчмънт на Тръмп след щурма на Капитолия, загуби от крайнодесния кандидат Джон Гибс.

Джейми Ерера Бътлър, която също беше сред десетте републиканци, подкрепили импийчмънта, също се изправи срещу кандидат, подкрепен от Тръмп, в своя избирателен район Вашингтон. Резултатите от тази надпревара ще станат известни по-късно днес или утре.

Резултатите от вчерашните първични избори показват продължаващата доминация на Тръмп сред републиканците, затова те могат да бъдат разглеждани и като сигнална лампа за всеки републиканец, който би решил да се изправи срещу него в надпреварата за президентската номинация на партията, отбелязва Ройтерс.

Самият Тръмп, който се заиграва открито с възможността да се кандидатира отново за президент на следващите избори през 2024 г., подкрепи над 200 кандидати на първичните избори на Републиканската партия.

Повечето от тях са сигурни победители, тъй като те са основно кандидати за политически постове в консервативни избирателни райони, които и към момента се заемат от тях. Но дори и в по-оспорвани избирателни райони пак победиха много от неговите кандидати. "Първичните избори показват, че Тръмп остава популярен сред избирателите на републиканците. Не бива да се подценява фактът до каква степен той преобрази партията по свой образ и подобие", каза Алекс Конант, стратег в Републиканската партия. "Републиканците, които се изправят срещу Тръмп, обикновено биват прегазвани."

Освен първични избори при републиканците вчера имаше и още едно гласуване - референдум в Канзас по предложение за ограничаване на правото на аборт в щата. При 95 процента обработени бюлетини привържениците на правото на аборт побеждават убедително с около 60 процента от гласовете.

Темата за абортите се очаква да бъде важна на ноемврийските избори и може да помогне на демократите да мобилизират привържениците си във времена, когато мнозина американци винят управлението на президента Джо Байдън за покачващите се цени на бензина и храните, отбелязва Ройтерс.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук