Битката за пазарен дял при технологичните продукти понякога може да включва много удари под кръста. Всеизвестно е, че Windows държи основна част от потребителите при настолните компютри, а според някои статистики неговия дял е около 80%.

Справка с Google Analytics за Mobile Bulgaria показва, че този дял е 94.2%. В глобален мащаб обаче в последно време виждаме ръст на Linux базираните операционни системи, в това число влиза и платформата на Google - Chrome OS. Успехът на Android може би също има принос към това.

В последната си рекламна кампания Google използва доста агресивни похвати, за да изтъкне предимствата на лаптопите Chromebook пред останалите конкуренти. В нея известния ТВ водещ Бил Най (познат като Bill Nye The Science Guy) сравнява индиректно Windows със счупена кола, която постоянно се нуждае от ремонти и кръпки.

Името на операционната система на Microsoft не се споменава директно, но на регистрационната табела на въпросния автомобил виждаме да пише WNDWS. Въпреки че лаптопите Chromebook не са особено популярни тук, рекламата е забавна, особено ако сте фенове на интересния и достъпен начин, по който Бил Най представя теми от света на науката.