Анализът ни показва нещо важно, а именно, че действията ни имат резултат. Нямаше голяма дезинформация по време на евроизборите. Само за 5 месеца "Гугъл" е премахнал над 3 милиона "Ютюб" канала, а "Фейсбук" над 2 милиарда фалшиви профила, през които се разпространяват фалшивите новини. "Туитър" е премахнал над 60 милиона акаунта. Това заяви българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел в сутрешния блок  на БНТ. 

"Свободата на словото и достъпа до информация за мен остават неприкосновени червени линии. Искам да развия европейска мрежа за доверени източници на информация, които бързо да могат да проверяват дадена новина", каза още тя.

"Продължаваме със събитията за медийната грамотност, които започнахме преди евроизборите", коментира българският еврокомисар за цифровата икономика и общество.

"Не можем да спрем човек да вярва или чете дадена новина, но фалшивите новини имат силно влияние, защото влияят на емоциите ни", разкри Габриел.

"Разполагаме с инвестиция от 1 милиард евро за 8 страни в ЕС за суперкомпютрите. За България това е признание за работата ни. България е на цифровата карта на Европа. Суперкомпютърът ни дава скорост за изчисление на данни, той може да разкрива и малформации при новородени. Със суперкомпютърът ще ускорим откриването на лечение на рака, ще помогнем и за бизнеса с автомобили. Стартъп компаниите също ще могат да се възползват от суперкомпютъра", завърши Мария Габриел.