Русия и САЩ трябва да си сътрудничат, от това биха спечелили всички страни в света. Това е мнението на бившия президент на СССР Михаил Горбачов в интервю пред информационна агенция Associated Press (AP), цитирано от ТАСС.
„Необходимо е нашите лидери да се срещнат и да обсъдят как да развиваме отношенията си” – казал той и добавил, че САЩ и РФ трябва „да останат на масата на преговорите, докато постигнат споразумение”. „Светът се нуждае Русия и САЩ да си сътрудничат – отбелязал Горбачов. – Заедно те могат да поведат света по нов път.”
 

Според Горбачов, отношенията  между Москва и Вашингтон са важни и „засягат всички останали” страни, затова САЩ и РФ, изграждайки своя диалог, трябва да „вземат под внимание интересите на другите” държави.
 
Горбачов разкритикувал как Западът се отнася към Русия. „Те ни приписват обвинения, обвиняват ни за всичко” – казал той и добавил, че това предизвиква обратна реакция в РФ. „Русия иска да има приятелски отношения с Америка, но това е трудно, когато Русия вижда, че я мамят” – отбелязва Горбачов.
 
Той отказал да даде оценка на Доналд Тръмп, но признал, че е удивен от победата му. „Той има малък политически опит, но може би това е добре” – казал Горбачов и добавил, че предстои да се види политиката по отношение на Русия.
 
Отговаряйки на въпрос на АР за отношението му към Владимир Путин, Горбачов казал: „Мисля, че е достоен президент, той доказа, че е достоен. Той е силен човек” – обобщил бившият съветски президент.
 
Превод и редакция: БЛИЦ