Световните медии разкриха подробности около специализираната военна операция, при която вероятно е бил ликвидиран главатарят на терористичната групировка „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдади. 

По данни на агенция Anadolu, Операцията на въоръжените сили на САЩ в сирийската провинция Идлиб е продължила около четири часа. Американските военни са пристигнали в северната част на страната с осем хеликоптера. Първоначално около час и половина са бомбардирали позиции на терористите около населения пункт Бариш.След това към бойните действия са се включили и парашутисти.

На мястото на операцията по ликвидиране на Ал-Багдади са открити седем тела, в това число на дете и три жени.

Агенция Anadolu отбелязва, че в резултат на американската спецоперация са унищожени къща и няколко палатки.Позовавайки се на американските власти, CNN съобщава, че Ал-Багдади се е самоубил. Той е бил с жилетка с експлозиви.

По-рано от иракското разузнаване потвърдиха информацията, че Ал-Багдади е бил убит. Ликвидирани са и неговите телохранители. Местоположението на Абу Бакр ал-Багдади е било установено, докато е опитвал да изведе семейството си от Идлиб към турската граница.

Позовавайки се на представител на турските власти, „Ройтерс” съобщава, че турските военни са знаели за готвената от САЩ операция срещу Ал-Багдади.

По думите му, Багдади е следен в продължение на два дни, когато е пристигнал в сирийско село


Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ