Разузнаването на Ирак е помогнало на САЩ да установят местонахождението на лидера на терористичната организация „Ислямска дърава“ Абу Бакр ал-Багдади. Държавната телевизия на Ирак обеща да разпространи кадри от операцията, в хода на която се предполага, че е бил убит ръководителят на джихадистите. 

По данни на иракската информационна агенция INA, осем американски вертолета са участвали в предполагаемото ликвидиране на лидера на „Ислямска държава“, която се е провела в село Бариша в сирийската провинция Идлиб.

Според американски медии, силите на САЩ са убили Багдади в специална операция, проведена по рано в провинция Идлиб в Сирия.

Целта на операцията е била именно неутрализирането на лидера на терористичната организация и е бил извършена от Съвместното командване за специални операции към армията на САЩ, което е получило данни за местонаходждението му от иракското разузнаване.

Смята се, че лидерът на терористичната групировка се е самоубил, задействайки жилетка с експлозиви, което е носел по време на удара по скривалището му, съобщава „Дейли Мейл”.
 
От Сирийската обсерватория за човешките права обявиха, че атаката е извършена от 8 хеликоптера и един боен самолет, принадлежащ на международната коалиция.
 
От там посочват, че са документирали смъртта на 9 души при нападението, но се очаква броят на загиналите да се окаже по-голям.

Междувременно турски медии разпространиха видео от момента на евентуалната ликвидация на главатаря на джихадистите. Местните средства за масова информация твърдят, че на публикуваните в Туитър кадри е показан моментът на убийството му както и мястото, където се е случило това.

 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ