Комуникационният канал между военните на Руската федерация и САЩ в Сирия е активен и е задействан от двете страни. Това увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от осведомителните агенции.

„Тази линия съществува и се намира в активно състояние. Като цяло, казвам, че тази линия се задейства и от двете страни“, заяви Песков пред журналисти, отговаряйки на въпрос дали наистина военните ведомства на Русия и САЩ използват тази опция за комуникация, за да бъдат избегнати загуби сред руските военнослужещи в случай на американски удари в Сирия.

Кремъл предупреди, че стъпките, водещи към нагнетяване на напрежението в Сирия, са крайно деструктивни и трябва да се избягват, предаде БТА. "Все още смятаме, че е крайно необходимо да се избягват каквито и да било стъпки, способни да засилят напрежението в Сирия - заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент. - Смятаме, че това би се отразило извънредно деструктивно върху целия процес на уреждането в Сирия".

Засега в работния график на руския лидер Владимир Путин не се предвижда разговор по телефона с президента на САЩ Доналд Тръмп. Москва и Вашингтон не са повдигали тази тема, съобщи говорителят на Кремъл.