„По време на своя президентски мандат аз се срещнах с по-голямата част от световните лидери и изучих личността на всеки от тях” – пише в своята книга „Уроците на властта” бившият френски президент Франсоа Оланд. Изданието Le Nouvel Observateur в публикация под заглавие „Les chiens de Poutine, le fromage d'Obama... François Hollande ou l'art du portrait” е подбрало негови впечатления от срещите си с Владимир Путин.
За Оланд най-тежката „без съмнение” е първата среща с Владимир Путин, състояла се през юни 2012 г., само три седмици след избирането му за френски президент.
 
„Това е силен и загадъчен човек – толкова сърдечен и внимателен, колкото може да е хладен и твърд. Посрещайки събеседника си с погледа на своите сини очи, той ту го предразполага, ту го тревожи. Той заразява околните със своя смях, неговите разсъждения могат да са цинични, а най-острите думи ги произнася с най-невъзмутим глас” – отбелязва Оланд.
 
По думите на експрезидента, единствения човек, който Путин не успял да уплаши, е Ангела Меркел. Двамата имат преимуществото да са били дълго време във властта. „Тя отдавна го познава. Тя умее да разговаря с него. Той обаче никога не се отказва да опитва да насади у нея страх, използвайки смес от заплахи, комплименти и спомени” – твърди Оланд. „Когато ни прие в Сочи, той насочи срещу нея своите кучета. Той прекрасно знаеше, че тя не ги обича”- добавя той.
 
Владимир Путин е разнолик човек, което играе ту на „добър полицай”, ту на лош”, и това понякога обърква. През юни 2014 г. Оланд и тогавашният външен министър Лоран Фабиус посрещнали руския президент в Елисейския дворец. Тогава той искал да се покаже обаятелен. „Моят поглед попадна върху хладилната чанта, която той държеше. Открих, че в нея лежеше бутилка водка, която той искаше да изпие с нас, и се грижеше тя да има необходимата температура. Той вдигна множество тостове за славата на френско-руската дружба” – разказва Оланд.
 
Няколко месеца по-късно Оланд отново се срещнал с Путин в неформална обстановка на московско летище. Наболелите тогава въпроси – Крим и Сирия – били „взривоопасни” и преговорите се затегнали. „В момента на нашето сбогуване руският президент поиска да ми направи подарък, за да скрепим нашето примирие” – пише Оланд. Подаръкът представлявал „документ в богато украсена опаковка” – писмо на Наполеон, написано по време на Руската кампания.
 
„Такъв е руският лидер – хладен и решителен, непредсказуем и деликатен” – отбелязва Оланд. „Той може да съжителства с Европа само при условие, че тя ще е слаба и не единна. С едни той играе, използвайки икономическо и енергийно оръжие, с други като разполага свои войски по границата. Той уважава силата, включително силата на САЩ, но демонстрира, че няма да се погнуси от всякакви средства, даже най-крайните, за да посее тревога в самото сърце на американската демокрация” – твърди Франсоа Оланд.
 
Превод и редакция: БЛИЦ