Най-малко 2800 души са загинали, а много други остават в неизвестност, след като наводненията, причинени от бурята Даниел, удариха Източна Либия, според медицински източник от Либийския червен полумесец във вторник.

Най-засегнатите от катастрофата в неделя градове са Дерна, Бенгази, Байда и Ал Мардж, както и Суса.

„Статистиката включва всички засегнати градове, които са били изложени на наводнения“, каза източникът, като подчерта, че повечето хора са загинали от удавяне или от срутване на жилищни сгради.

Около 7000 семейства остават блокирани в засегнатите райони, каза източникът, добавяйки, че се провеждат спасителни операции за евакуацията им.

Либийският червен полумесец също загуби четирима от своите служители, докато помагаха в спасителните операции. Още един остава в неизвестност.

Осама Хамад, ръководител на назначеното от парламента правителство, в понеделник каза, че броят на загиналите само в Дерна е над 2000, а хиляди се смятат за изчезнали.

Абдул Хамид Дбейбе, ръководител на базираното в Триполи правителство на единството на Либия, обяви всички райони, изложени на бурята и наводненията, за зони на бедствие и обяви три дни национален траур.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук