Паскал Митеран, внучката на бившия френски президент Франсоа Митеран, е едната от двете жени, обвинили в сексуални посегателства Никола Юло, който сега е френски министър на екологичния и солидарен преход.

Адвокат на внучката на Митеран обаче каза, че тя никога не е искала случаят да привлече медийното внимание, и уточни, че името й е станало обществено достояние без нейно съгласие.

 Юло отрече сексуалните посегателства, но призна, че през 2008 г. е била подадена жалба срещу него.


Никола Юло

Случаят е бил приключен, без да се стига до дело, каза той, без да уточни какви са били мотивите за това решение. Френското президентство и премиерът Едуар Филип изразиха подкрепа за министъра.

Внесената през 2008 г. жалба е касаела предполагаемо изнасилване през 1997 г., по времето когато нейната вносителка, Паскал Митеран, е била на 20 години.

"По никакъв начин инициативата за тези разкрития не е нейна", каза днес адвокатът на внучката на покойния френски президент социалист.  

Разкритията бяха направени от седмичника "Ебдо". Той писа, че и друга жена обвинява Юло в сексуални посегателства. Тя е бивша сътрудничка на фондация, ръководена от него. Юло отхвърля и тези твърдения.