Вдовицата на Алексей Навални, Юлия Навалная, заяви, че руската инвазия в Украйна „не е война на Русия“, а „война на Путин“. Тя упрекна Украйна в нежеланието й да търси „антивоенни руснаци“.

„Добрите руснаци“ е много лоша фраза. Вярвам, че те (украинците) просто не искат да търсят тези антивоенни руснаци. Но такива руснаци все още има. Просто е трудно да се очаква да излязат на улицата, защото, както казах, не всички хора са герои.

- Те са готови да прибегнат до различни видове борба. Важно е да подкрепяме тези хора и вярвам, че пренебрегването им е грешка на украинското правителство“, казва тя пред TIME.

Според Навалная в Русия има "агресивно малцинство", което подкрепя войната срещу Украйна, а Владимир Путин прави всичко възможно, за да го насърчи.

„Обикновените украинци разбират, че не всички руснаци са против тях. Но когато става въпрос за украинското правителство, мисля, че би било правилно то да си спомни за тези хора. Това очевидно не е война на Русия. Това е война на Путин. Разбира се, има много агресивно, провоенно малцинство, но то е малко. 

- Путин прави всичко възможно, за да го насърчи. Той ги посочва и казва: „Вижте, всички са такива.“ Но това не е вярно. Повечето хора искат по различни причини войната да свърши", добавя Навалная.

В същото време на въпрос дали една от нейните цели е да намери общ език с ръководството на Украйна и да си сътрудничи с него, тя казва, че й е трудно да отговори, защото това не зависи само от нея.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук