Репортерът на германското списание „Der Spiegel“ Клаас Релоциус призна, че в продължение на 7 години е изопачавал фактите и измислял историите за своите статии.

Първа се е усъмнила в почтеността на журналиста неговата колежка Хуана Морено. След като двамата са публикували съвместната статия „Границите на ловеца“, тя е решила да уведоми за подозренията си ръководството на изданието.

Случаят започва да се разплита след подаден сигнал от колега на Релотиус – Хуан Морено. Двамата за работили съвместно по материал за дейността на групи американски граждани по границата с Мексико. Тогава Морено е забелязал нередности в работата на колегата си. „За три-четири седмици Морено минава през ада, защото началниците и колегите му не могат да повярват на това, което казва“, пише Bild. 

Накрая Морено успява да представи толкова много доказателства за изправянето на Релотиус пред обвинения.

„Der Spiegel“ установил, че Релоциус преднамерено е измислял цели откъси от текстове не само в статията „Границите на ловеца“, в която е ставало дума за патрулирането на границата между Мексико и САЩ, но и в много други.

През 2011 г. той е написал около 60 статии, публикувани от „Der Spiegel“. Релоциус признава, че най-малко 14 от тях в една или друга степен са измислица.

Журналистът многократно е поучавал награди: той е журналист на годината на Си Ен Ен и е бил включен в класацията на „Форбс“.

“Der Spiegel“ ще създаде специална комисия, която ще разследва фалшивите новини, произведени от Релоциус.

Според основателя Рудолф Аугщайн базираното в Хамбург новинарското списание Der Spiegel е „огнестрелно оръжие на демокрацията" и отличен пример за сериозна журналистика. Но сега тази представа е тотално разбита от скандал с разпространяването на фалшиви новини, пишат в редакцията на Bild.

В сряда новият главен редактор на Der Spiegel Щефен Клусман събра редакторите на изданието и им съобщи, че сред тях има репортер, който е манипулирал или измислил голям брой истории. Става въпрос за многократно награждавания 33-годишен Клаас Релотиус. „Това не е просто скандал. Много по-лошо е. Все едно папараци да хванат папата в публичен дом“, коментират в редакцията на таблоидния вестник, един от най-четените в Германия. 

Оказва се, че до 55 различни истории са били повече или по-малко продукт на въображението на 33-годишния репортер на Der Spiegel, който пише за изданието в продължение на години. Досега са потвърдени 14 случая с фалшициране на информация.