Гръцкият парламент обсъжда и ще бъде гласувано решение, което ще отвори пътя пред страната да предяви претенции към Германия за задълженията й, които произтичат от окупацията на Гърция по време на Втората световна война, съобщава „Катимерини“, цитиран от „Български новини“.
 

За обсъждане е внесен доклад, изготвен от междупартийната парламентарна комисия за изискване на германските задължения.
 
Предложението, което е подкрепено от управляващата СИРИЗА и опозиционните Нова демокрация, Движение за промяна и Съюз на центристите (Гръцката комунистическа партия ще представи свое предложение), завършва със следното: „Гръцкият парламент призовава гръцкото правителство да предприеме всички дипломатически и правни действия за предявяването и пълното удовлетворяване на всички претенции на гръцката държава от Първата и Втората световна война“.
 
На среща с журналисти председателят на парламента Никос Вуцис определи предстоящото решение като „исторически момент за гръцкия парламент“ и обясни, че след него правителството ще бъде задължено да отправи до германското правителство вербална нота за гръцките претенции като първа стъпка според международното право. Гръцкият парламент ще уведоми за процедурата Европейския парламент и парламентите на всички страни членки на ЕС.
 
В предстоящото решение на парламента се казва, че задълженията към Гърция от двете световни войни са дълг, който не може да бъде отписан, а гръцките претенции остават висящи и активни. Подчертава се, че Гърция никога не се е отказвала от тези претенции.
 
Според доклад, изготвен от специална комисия на гръцката сметна палата, претенциите на Гърция възлизат на около 309 милиарда евро (според Парижката конференция) и на около 270 милиарда евро (според архивните документи). Върху тази сума Гърция иска Германия да плати и лихви за времето, през което не е изплащала задълженията си.
 
Попитан защо докладът се внася за обсъждане две години след съставянето му, Вуцис отговори, че забавянето се дължи на необходимостта Гърция да избегне възможността да бъде направен опит тези задължения да бъдат приспаднати от гръцкия дълг още по време на икономическата криза и на меморандумите с кредиторите.
 
Постоянната позиция на германското правителство е, че въпросът за военните репарации към Гърция е „юридически и политически уреден окончателно“. Берлин твърди, че въпросът за военните репарации е бил решен в рамките на междудържавните споразумения на конференцията в Париж след войната.
 
Гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис не изключи възможността ВВС на САЩ да използват военната база Лариса в централна Гърция като база за безпилотния си разузнавателен самолет “Global Hawk”.
 
„Всички сценарии се разглеждат. Има различни предложение, които обсъждаме и разглеждаме. Ще видим“, заяви Апостолакис по време на визитата си в базата Лариса. Той похвали „отличното ниво“ на сътрудничество между Гърция и съюзниците й в НАТО, най-вече със САЩ.
 
„Опитваме се да спечелим преимущество от всяка една възможност, която ни се предоставя за да увеличим оперативните си способности, в сътрудничество с въоръжените сили на други държави“, допълни Апостолакис.