Гръцката полиция е арестувала общо 31 души призори от набези на клекове в Атина, предимно окупирани от бежанци и мигранти, като част от прoчистването от новото консервативно правителство.

Десетки спецполицаи разчистиха два обекта в столичния квартал Екзархия. Мигрантите бяха качвани на автобуси, за да бъдат прехвърлени на друго място.

В същото време мигрантите незабавно да напуснат гръцкия остров Самос искат местните, защото, по думите им, живеят под страх. И тази нощ имаше сблъсъци на гръцкия остров. Увеличава се напрежението на гръцките острови, където има мигранти, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция.

Правителството в Атина настоява за разпределение на тежестта на мигрантския натиск между всички страни в ЕС.

На остров Самос в един лагер с места за не повече от 600 души живеят около 6 хиляди мигранти, сред които има и много майки с деца. Жителите на остров Самос са толкова. 

11 души бяха ранени при бой с ножове вчера вечерта между две групи сирийци и афганистанци. Няма опасност за живота им. След побоя мигрантите запалиха част от лагера. Огънят се разпространи и в гора извън него.

Голяма група гневни мъже тръгна към близкия град, но намесата на полицията и пожарната ги спря преди да се стигне до сблъсъци с местните жители. 
Само 28% от мигрантите на Самос са сирийци. С тях са настанени мигранти от още 30 националности, съобщава кметът.

Местните жителите заявяват, че това са хора, които не желаят да се интегрират и единствената им цел е да заминат за Германия. Отношението на мигрантите към гръцките власти е като към пречка. Чужденците искат да продължат пътя си към Европа.

"Не може да се обвиняват жителите на Самос, че са расисти. Помагат, според възможностите си. Но това е положението вече от години и търпението им се изчерпа", заяви кметът.

Напрежение сред мигрантите и местните жители има и на остров Лесбос. Жители замерваха с камъни кораб на активисти на неправителствени организации, които пристигнаха на Лесбос в помощ на мигрантите.

Правителството има само един възможен ход в момента - да прехвърля от островите мигрантите във вътрешността на страната.

За да бъдат настанени във вътрешността на страната, се изискват места за настаняване. Независимо от заплащането хотелиерите отказват да настанят мигрантите дори само през зимата. Опасенията им са, че това ще бъде негативна реклама, която ще се отрази на туризма.

Прехвърлянето на големите маси хора от островите не решава проблема, категорични са всички. Гръцкото правителство настоява за "солидарно разпределение" на бежанската тежест.

"Брюксел е далеч и драмата на тези хора не се вижда, оставени сме сами срещу политиката на Ердоган", коментират жителите на гръцките острови.