Гърция е спипала наркотици на стойност повече от 100 млн. евро след залавянето на сирийски кораб, плаващ за Либия. Властите са открили около шест тона канабис и 3 млн. суперсилни хапчета от амфетамина "Каптагон", скрити на борда на кораба "Нока", плаващ под сирийски флаг.

Товарният кораб с екипаж от 11 души е плавал от сирийското пристанище Латакия към либийското пристанище Бенгази, когато е бил заловен от гръцките власти край югоизточното крайбрежие на о. Крит на 5 декември. "Нока" е бил ескортиран до пристанище Ираклион на гръцкия остров на 8 декември, където властите са разтоварили целия товар. Наркотиците са били намерени под фалшиви подове в осем контейнера, скрити между слоеве кафе, подправки и дървени стърготини.

Сирия се превърна в голям износител и потребител на амфетамини, след като травмата от гражданската война в страната подхрани търсенето, а разпадането на реда в страната създаде възможност за производителите. Твърди се, че каптагонът е инструмент за набиране на средства и стимулант за екстремистите. Сега правителството контролира по-голямата част от страната и терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е близо да бъде разгромена. Гръцките власти са задържали кораба и неговия товар. Екипажът е арестуван и ще се яви пред прокурор в събота.

Учени посочват, че каптагонът е изключително стимулиращ амфетамин с уникална химическа сложност, което му позволява да предизвиква силни психоактивни ефекти много по-бързо от обикновените амфетамини.