Сто дни ми се сториха като хиляда, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, говорейки за пожарите и наводненията в страната му през последните месеци в интервю за телевизия Алфа.

На 25 юни Мицотакис начело на дясноцентристката Нова демокрация беше преизбран за втори пореден мандат. За първите 100 дни от управлението му вчера той заяви, че ги е усетил като хиляда, тъй като това лято, непосредствено след изборите, гърците бяха призвани да се справят с безпрецедентни смъртоносни природни бедствия – огромни пожари, последвани от невиждани наводнения. Град Волос в Централна Гърция беше наводнен два пъти в рамките на 20 дни.

Негодувание

„Трябва да ви кажа, че напълно разбирам чувствата на обществото, отразени в социологическите проучвания“, каза премиерът в отговор на негодуванието от правителството по отношение на справянето с бедствията. 

Той поясни и че „напълно разбира, че положителните събития от лятото се губят, когато всичко е помрачено от настоящите събития“. 

„Не оспорвам проучванията на общественото мнение, а по-скоро споделям същите чувства: необходимостта да работим по-бързо, да вдигнем летвата на собствените си очаквания и – особено по въпросите, свързани с климатичната криза – да направим много повече, отколкото сме планирали, по простата причина, че условията оттук нататък винаги ще бъдат по-трудни. Това няма да се промени“, отбеляза Мицотакис. 

Законност

Като положителни постижения той посочи цялостното представяне в областта на икономиката и туризма, както и напредъка при модернизирането на администрацията за постигане на „законност навсякъде“.

Премиерът заяви, че най-големият проблем, с който се сблъсква средностатистическото гръцко семейство днес, са високите цени. По думите му този проблем може да се реши чрез два подхода – прилагане на временни мерки за подпомагане, както и на „по-структурно решение“ за трайно увеличаване на заплатите и разполагаемия доход, включително мерки за гарантиране на правилното функциониране на пазара.

Инфлация

„Въпреки големите увеличения все още вярвам, че вече наближаваме началото на края на този цикъл на висока инфлация“, каза министър-председателят. 

За предстоящите местни избори Мицотакис подчерта, че целта на Нова демокрация остава да спечели възможно най-много региони, тъй като областните управители имат много важна роля за централните политики на правителството. Те трябва да управляват повече от 8 млрд. евро от фондовете на ЕС, поради което е важно да споделят „общата философия за това как трябва да се упражнява администрацията на всички нива“, поясни Мицотакис. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук