За Рождество семейството ми ще бъде с още едно – максимум 9 човека. Това са правилата и трябва да ги спазваме, преди всичко, за да защитим хората, които обичаме, заяви премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в интервю за местна телевизия.

Той повтори, че заедно с президента ще бъдат сред първите, които ще се ваксинират срещу коронавирус. Премиерът подчерта, че поканата до лидерите на политическите партии да се присъединят към тях остава отворена.

По негови оценки, ваксината ще пристигне в Гърция още в първите дни на 2021 година. Веднага, след като Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Pfizer, ще започне дистрибуцията и се очаква да бъде доставена в Гърция в срок от 48 часа след това.

За да подчертае важността и безопасността от ваксините, премиерът сподели личната си история. Неговата майка се е заразила с полиомиелит през 1944 г., била напълно парализирана и започнала отново да ходи едва след направена в САЩ операция.

„Днес полиомиелитът не съществува, тъй като сме ваксинирани. По същата причина не съществуват и други опасни болести, които изчезнаха от здравната карта, именно защото ваксините действат. Сигурен съм, че същото ще се случи и с ваксината срещу COVID-19“, изтъкна Мицотакис.

По отношение на стъпките на правителството за облекчаване на ограничителните мерки, примиерът подчерта, че е от особена важност да не се срине здравната система. Той призова гражданите да спазват мерките, особено по време на коледните и новогодишните празници, за да се избегне трета вълна на коронавируса.

Проверка на контактите на положителните случаи показала, че нощният живот в Гърция е източник на разпространението на заразата, затова не изключи вероятността нощните клубове да останат затворени и до Великден.

Мицотакис подчерта, че няма данни туризмът да е свързан с втората вълна на пандемията, но през лятото е трябвало да бъдат взети по-строги мерки, а не да се разчита, че „всичко ще отмине“. Именно затова втората вълна е заварила властите в Гърция неподготвени.

Във връзка с публикувана снимка, на която се вижда той с още няколко души да карат велосипед в планината близо до Атина и която предизвика недоволство в Гърция, премиерът призна, че е сгрешил, като се е снимал без маска, но не приема за погрешно решението да излезе с колелото.