Към днешна дата най-голямата заплаха за Украйна е руският запас от ракети С-300. Руските въоръжени сили разполагат с най-много от тях в сравнение с всички останали технически средства.

Това е заявил Андрей Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, информира украинското издание "Фокус".

Според него руските С-300 са най-голямата заплаха за украинските военни и цивилни, но запасите от ракети на противника са на изчерпване.

"В арсенала на окупационната армия са останали само 30% "Калибър" и наполовина по-малко "Искандер". Впрочем, най-големият ракетен запас на противника е С-300, той е използван само на 13%", казва Юсов.

Говорителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната изразява увереност обаче, че с деокупацията на украинските територии, щетите, нанесени от руските С-300, значително ще намалеят.

Той също така е подчертал, че Русия не е в състояние самостоятелно да обновява запасите си. Самостоятелното производство е много по-бавно от количеството на използваните боеприпаси.

Украинската армия започва да се изтегля от Бахмут и околностите му

Към момента е известно, че украинските войски са се изтеглили от Озаряновка, южно от Бахмут, а украинските войски се изтеглят и от Курдюмовка. В същото време, поради невъзможността да се задържат южните покрайнини на Бахмут, позициите на украинските въоръжени сили са изместени.

Този факт показва, че украинските войски планират да предадат Бахмут и с голяма степен на вероятност това ще се случи в близко бъдеще, информират световните издания.

Отстъплението на украинската армия от Бахмут се дължи на факта, че ВСУ не може да удържи подстъпите към града поради опасността от щурм срещу града, а в такива условия украинските войски просто няма да могат да се оттеглят и да се защитят и почти сигурно ще понесат сериозни загуби.

 

Украинските военни определят настоящата ситуация в Бахмут като критична, тъй като укрепленията в населеното място са почти разрушени поради метеорологичните условия, а украинската армия също не е в състояние да предприеме контраатаки при тези условия.

 

Отстъплението на украинската армия от Бахмут и околностите му позволява на руските военни да организират настъпление срещу Часов Яр, Константиновка и Краматорск, но на подстъпите към тези селища са изградени доста сериозни отбранителни линии.

Руските военни са унищожили около 100 чуждестранни наемници край Часов Яр в Донецката народна република. Това е заявил говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от световните издания.

"До 100 чуждестранни наемници и шест бронирани автомобила са унищожени край населеното място Часов Яр в ДНР в резултат на удар с високоточни оръжия на руските военновъздушни сили по пунктовете за временно разполагане на бойците от Чуждестранен легион", заявява говорителят на ведомството.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук