Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо е подлагал на сексуален тормоз редица жени, съобщи CNN с позоваване на главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс. 

Тя проведе разследване във връзка с обвиненията в сексуални посегателства срещу губернатора от Демократическата партия, при което е установено, че твърденията за тормоз са основателни.

Според публикувания подробен доклад от разследването, обект на посегателствата са били настоящи и бивши държавни служителки, както и жени извън държавното управление.

Първите обвинения срещу Куомо бяха отправени през февруари от служителката от екипа му Линдзи Бойлън и от неговата бивша асистентка Шарлот Бенет. Дни по-късно трета жена заяви, че той си е позволил неприемливо поведение. Скандалът продължи да се разраства и след месец сигналите вече бяха девет.
Впоследствие група жени от Конгреса разпространи писмо с искане той да подаде оставка.

Куомо от своя страна отрече обвиненията да са истина и отказа да се оттегли, като настоя да се изчакат резултатите от разследването. Адвокатът му коментира, че въпреки навика си да прегръща и целува, Куомо не може да бъде обвиняван в насилие. Самият той призна, че бързо скъсява дистанцията с хората, но не иска това да се разбира превратно.

Президентът на САЩ Джо Байдън взе отношение по темата, като заяви, че губернаторът трябва да подаде оставка, ако разследването потвърди обвиненията за сексуален тормоз срещу него.