Белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер заяви по време на изслушване във федералния парламент в сряда, че Белгия е готова да участва в ръководена от ЕС мисия за обучение на украинските военни, предават световните агенции.

"Правим каквото можем със средствата, с които разполагаме", обясни тя, отговаряйки на въпроси на депутатите.

Министърът заяви, че Киев е получил военна помощ от белгийската армия и че правителството е в контакт с отбранителната индустрия на кралството. Според нея няма смисъл от съревнование между страните от ЕС кой ще помогне повече.

"Всеки дава това, което може", казва Дедондер, цитиран от La Libre Belgique. По думите й, приноса на Белгия към обучението на украинските войници ще бъде обучение по обезвреждане на мини в морето и на сушата, логистика, инженерство и други специалности.

Според министъра белгийската военна помощ за Украйна вече възлиза на 51 милиона евро. Скоро в Полша ще бъде доставено оборудване на стойност 12 милиона евро, което ще бъде изпратено в Украйна.

Людивин Дедондер не съобщава подробности за състава на този товар. Националните медии обаче съобщиха, че става дума за голямокалибрени картечници и боеприпаси.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук