ООН е уверена, че съвсем скоро може да се появи напълно нов щам на коронавирус, който може да бъде няколко пъти по-опасен от Omicron. 

Новият вирус може да причини много нови инфекции и смъртни случаи. Такова изявление направи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на речта си пред Общото събрание. Той отбеляза факта, че всички държави трябва незабавно да преминат към „авариен“ режим, за да се борят възможно най-ефективно с разпространението на опасния вирус.

Също така генералният секретар добави, че Omicron може да действа само като предупреждение, така че спирането на инфекцията трябва да бъде основна тема за всяка отделна страна. Струва си да се обърне внимание на факта, че по-рано Гутериш критикува начина, по който ваксинирането на населението напредва.

Той смята, че темпото трябва да се увеличи. Освен това неравнопоставеността на имунизацията срещу коронавирус също е причина за безпокойство. В тази връзка секретарят на ООН поиска в близко бъдеще да бъде разработен специален план за ваксинация, който може да се нарече международен, пише Xinhua.

По време на изявлението беше посочено, че страните в никакъв случай не трябва да използват коронавируса като някакво прикритие, за да повлияят върху правата на хората или да намалят свободите, с които разполагат медиите.

Особено внимание трябва да се обърне на борбата с дезинформацията, която оказва изключително негативно въздействие върху населението на света. Трябва да се подготвим за следващото огнище в момента и е важно да увеличим максимално доверието в СЗО.

Към днешна дата най-заразният щам на коронавирус се счита Omicron. Има кратък инкубационен период. Скоростта на предаване на вируса е 7 пъти по-висока от другите видове. Струва си да се отбележи, че още на първия ден след заразяването болен човек може да започне да заразява тези, с които контактува. Освен това, след появата на Omicron, не само възрастните, но и децата започнаха да се заразяват много по-често.

Превод: БЛИЦ