Китайските власти в Пекин поставиха под карантина цяла офис сграда, заедно със служителите в нея, след като един работник беше диагностициран с нов щам на коронавируса - Омикрон, пише Телеграф бг.

Според CNN на работниците в сградата е било доставено спално бельо. Те няма да могат да напуснат сградата, докато всеки служител не бъде тестван за коронавирус. Извън сградата бяха поставени тестови палатки.

Това е първият случай на Омикрон в Пекин. Заболяването е установено при един от служителите, който през последните две седмици не е контактувал с чужденци и не е пътувал извън града. Това означава, че новият вариант на COVID-19 върлува в китайската столица.

В района, където живее заразеният, е въведена карантина. На останалите жители им е разрешено да напускат домовете си, но не и квартала.

Властите изготвили подробен маршрут, къде е бил заразеният през последните две седмици, за да елиминират риска от разпространение на инфекцията. По тази причина 13 000 души са били тествани за COVID-19.

Китаай, от където започна пандемията, има нулева толерантност към разпространението на заразата. Страната налага строги ограничения след всеки положителен случай.

В навечерието на 11 януари жителите на петмилионния град Анян бяха поставени под карантина, където бяха открити два случая на Омикрон.

реди това пристанищният град Тиендзин в северната част на страната, беше блокиран, заради положителни проби за COVID-19. Kарантина беше въведена и в градовете Сиан и Юджоу, както и в провинциите Хенан и Джънджоу. Общо около 20 милиона души сега са в самоизолация в Китай.