След инцидента със спирането на първия за последните 18 г. влак, който трябваше на свърже Белград с Косовска Митровица, напрежението на Балканите ескалира рязко. Сърбия заплаши да използва армията си срещу самопровъзгласилата се държава Косово, предават РИА Новости и ORF.
„Ще изпратим армията, за да защитим сърбите от потенциални убийства“, закани се държавният глава Томислав Николич след заседание на Националния съвет за сигурност. 

„Ако сърби биват убивани, то ние ще изпратим армията. Ще отидем всички, дори аз ще отида – няма да ми е за първи път“, увери сръбският президент.

Вчера влакът, в който пътуваха журналисти и официални лица тръгна от Белград за Косовска Митровица, но бе спрян преди границата със самопровъзласилото се Косово, заради заплахи отправени от косовския лидер Хашим Тачи, информира РИА Новости. Според него влакът бил провокация и косовските власти щели да намерят начин да възпрепятстват движението му, написа Тачи на страницата си във Facebook.

Косовските албанци буквално побесняха от външния вид на влака, който беше оформен в цветовете на сръбското знаме с имената на сръбски църкви, манастири и средновековни градове в Косово, както и надпис "Косово - това е Сърбия. От вътрешната страна вагоните бяха украсени с фрески от четирите сръбски светини в Косово, които са под закрилата на ЮНЕСКО - (патриаршeският манадтир Печ, манастирът Високи Дечани, манастирът Грачаница и църквата Богородица Левишки).

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ