„Тази вечер ще уведомя Русия, утре Китай и САЩ, ще ги уведомя, че Прищина си играе на война. Това е последната молба да спре. Моля онези, които са си помислили, че са силни, моля ви да не убивате сърби, защото ще бъдем принудени да ги защитим“, предупреди премиерът на Сърбия Александар Вучич.

„Аз съобщих на Могерини, че съм разочарован от реакцията на ЕС за тези събития”, посочи той.

Това стана след като Вучич информира, че е решил да върне влака за косовския град Митровица обратно, за да запази живота на пътниците и да не се стигне до по-сериозни сблъсъци. Според него „албанците са се опитали да минират жп-линията, а техните спецчасти са подготвяли задържането на пътниците и машиниста”, като „всичко това е станало без разрешението на НАТО” в Косово.

Влакът, който вчера сутринта потегли от Белград се върна обратно в сръбската столица в 5:00 часа българско време.

Пътуването му продължи над 19 часа. Композицията потегли в 8:30 часа местно време вчера, но в 16:30 часа бе спряна в Рашка, последната спирка преди влизане в Косово. На гарата в Рашка влакът престоя близо 4 часа и в 20:40 часа снощи потегли обратно към Белград.

Късно снощи на извънредна пресконференция в Белград Вучич предупреди косовските албанци, че страната му няма да им позволи да нападат сърби в Косово.

„Няма да позволим на никого да напада сърбите, уведомяваме за това Европа и целия свят. Мирът е в интерес на всички, призовавам да не се разрушава това, което толкова дълго градихме“, заяви Вучич на спешно заседание на Съвета за сигурност в Белград.

Преди това косовският президент Хашим Тачи написа на страницата си във „Фейсбук”, че влакът от Белград не бива да бъде допускан, защото това е „сръбска провокация“. В социалните мрежи в Косово се появиха съобщения, че албанците минират железницата, по която трябва да мине сръбския влак. Отделно правителството на Косово изпрати полиция

Република Косово обаче смята новата железопътна линия за опит от страна на Белград да наруши суверенитета ѝ. Сърбия обаче не признава Косово за независима държава и до ден-днешен я счита за своя територия. Република Косово е призната от 23, включително и България, от всичките 28 страни-членки на Европейския съюз.

Източник: БГНЕС, БТА