Сърбите се опитват да си присвоят шопската салата. Според белградския вестник „Телеграф”, цитиран от БГНЕС, шопската салата всъщност била сръбска.

Общоизвестно е обаче, че шопската салата е българска и е създадена като продукт на „Балкантурист” в средата на 50-те години на миналия век. Измислена е от професионални майстори-готвачи в през 1956 г. в ресторант „Черноморец” в тогавашния курорт „Дружба”. По-късно легендарната салата се налага и в домашната кухня.

Приготвя се от нарязани домати, краставици, печени чушки, кромид лук, пресен магданоз и настъргано бяло саламурено сирене. Подправя се с дресинг от растителна мазнина (олио или зехтин) и евентуално, с винен или ябълков оцет. По желание може да се добави и люта чушка. Украсява се отгоре върху настърганото сирене със стрък пресен магданоз, черни маслина или малка люта чушка.

Сервира се предимно през лятото; съчетава се много добре с охладени традиционни алкохолни напитки – ракия и мастика.

От България рецептата се разпространява и в кухнята на съседните Сърбия и Република Македония. Широко е разпространена и в Румъния под името salată bulgărească (българска салата). Поради успеха на Шопската салата, в Македония започват да твърдят, че това е традиционна за тях рецепта.

Шопската салата освен на Балканите е популярна в Чехия и Словакия (šopský salát), където присъства в менюто на заведенията, леко видоизменена (без печени чушки, а понякога и без лук), а в Словакия я сервират със захар.