Плановете за изграждането на най-високата сграда в Ирландия, на върха на която се предвиждаше да бъде новото звукозаписно студио на ирландската група U2 бяха замразени заради падащия пазар на имоти в Дъблин.

От агенцията, която отговаря за градоустройството на Дъблин, са казали, че остават ангажирани с изграждането на дълго планираната кула U2 Tower, но тежките икономически условия в страната и чужбина налагат проектът да бъде отложен. Властите са изразили надежда да започнат отново преговори с потенциалните строители в рамките на година.

Дотук проектът премина шест години борба и три кръга архитектурни конкурси. Сега обаче има съмнения дали текущият дизайн на известния британски архитект Норман Фостър някога ще излезе извън чертожната дъска.

По план строителството трябваше да струва 200 млн. евро.

Тази година Ирландия стана първата страна от еврозоната, която изпадна в рецесия, а дългогодишният бум на пазара на имоти бързо се превърна в срив. Около 20 хил. новопостроени жилища в страната стоят непродадени.

Проектът на Фостър предвижда кула с височина 120 метра на южния бряг на река Лифи с яйцеобразна конструкция на върха за студиото на U2. Така групата би получила гледка на два пъти по-голяма височина от всяка друга сграда в Дъблин.

Членовете на групата – фронтменът Боно, китаристът Ди Едж, басистът Адам Клейтън и барабанистът Лари Мълън, щяха да участват с дялове в кулата, защото са сред собствениците на строителен консорциум, който спечели договора за строителство миналата година. Този договор засега ще изчака.

Членовете на U2 са сред най-богатите ирландци и имат инвестиции в най-различни имоти в Дъблин, включително луксозен хотел на брега на реката, отбелязва AP. /БЛИЦ