Икона, посветена на проскинитарий свети Ефрем Нови Чудотворец в Молдова мироточи вече цяла седмица. Чудото е заснето от свещеника на храма, за който не се упоменава в кой град на страната се намира, пише dobrotoliubie.com. Преподобномъченикът е добре познат в Молдова отдавна. Мирото от иконата се събира в стъклени съдове.
В България започна популяризиране живота и мъченичеството на свети Ефрем с книгата за живота му „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“. Журналистът Ангел Бончев е автор на книгата, той е получил благословение от манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“ в град Неа Макри, Гърция, където е живял и пострадал мъченически Ефрем Нови Чудотворец през 15 век.

Книгата съдържа житие, акатист, чудеса, молебен канон и множество молитви. Изданието съдържа множество цветни фотографии и икони на свети Ефрем. Паметта на чудотворецът от Неа Макри се чества на 5 май, а на 3 януари се чества намиране на мощите му от старицата Макария, първата игуменка на манастира „Благовещение на пресвета Богородица“.