Министърът на отбраната на Индия призова Русия да забърза с доставката на всички оръжейни системи, които страната е купила в последните години, включително и ракетната система С-400.

Индия е в напреднала фаза на преговори с Русия и за придобиването на новоразработените руски леки танкове Спрут.

Този ход идва насред напрежението по индийско-китайската граница, във високопланинската зона Ладах.

В сделка за 68 милиона долара, Индия се готви да придобие почти две дузини от тези танкове в първи транш. Процесът за придобиването на леките танкове най-вероятно ще бъде финализиран до края на тази година, както твърдят от Икономик Таймс.

Разговорите за закупаването на тези танкове, които още са на изпитания в Русия, започнаха през юли месец насред увеличаващото се напрежение по Линията на действителен контрол - фактическата граница между Индия и Китай.

Индия е увеличила военното си присъствие в региона, като е разположила тежки танкове Т-90, които тежат 46 тона. Те са разположени в региона Ладах.

Освен тях, Индия е разположила и танкове Т-72, които тежат 45 тона.

Леките танкове Спрут ще добавят допълнителна опция за Индийската армия, тъй като тежат едва 18 тона и могат да бъдат пренасяни с хеликоптери и транспортни самолети през труднопроходимите планински терени.

Китай е разположил своите нови леки танкове от Тип 15, които тежат около 33 тона.

По-рано Индия е използвала леки танкове през Индийско-китайската война от 1962 година, но те отдавна са излезли от употреба и актуалност.

Правителствената Организация за отбранителни разработки и развития също така разработва собствена версия на самоходната артилерийска установка К9 Вайра, която има 155 милиметрово оръдие. Тя трябва да бъде разположена на 35-тонен танк.