Видео показа Ксиан Х-6Н новият балистичен ракетен бомбардировач, който носи това, което китайски военни експерти твърдят, че е новата хирезвукова крилата ракета на Пекин.

През уикенда кадри на големия бомбардировач Х-6Н и как той каца на летище, зареден с ракетата, бяха показани в социалните мрежи.

Докато видеото може и да е ценно, независимо от въоръжението на бомбардировача, тъй като новите самолет Н-6 дебютираха едва миналата година, анализът на ракетата показва едно изненадващо заключение - тя най-вероятно има хирезвуков капацитет.

И докато военни анализатори пуснаха най-различни мнения за възможностите, които има хиперзвуковото оръжие, два вътрешни източника на Китайската народно-освободителна армия, запазвайки анонимност, разкриха за Саут Чайна Морнинг пост в понеделник, че това е хиперзвукова крилата ракета, модифицирана от по-бавната досегашна ракета Чангджиан.

"Чангджиан-20 е на въоръжение от около десетилетие. Докато други страни се състезават да разработват все по-напреднали отбранителни системи и други хиперзвукови оръжия, е крайно време за китайските въздушни сили да подобрят ракетите си за да разширят нападателния им обсег", заяви един от военните източници.

"В момента нападателните възможности на китайските въздушни сили са ограничени от бомбардировачите ни", каза той.
"За бомбардировачите Н-6, само вариантът Х-6Н може да бъде зареждат с гориво във въздуха, което очертава очевидна слабост в обсега", обясни анонимният източник.

"Това накара военновъздушните сили да подобрят ракетите си за да оправят проблема с обсега", уточни той.

За пръв път Х-6Н бомбаридоравъчт е забелязан да лети с анти-корабни балистични ракети.

Тези ракети, които засега се наричат ЧХ-АС-Х-13 често се наричат и Дф-21Д.

Друг източник от Народно-освободителната армия заяви за Саут Чайна Морнинг Пост, че оръжието е "разработено за да компенсира други недостатъчи на Чангджиан ракетите, които са сравнително бавни, имат малък обсег и са по-малко ефективни срещу отбранителни щитове".

"Тези нови ракети могат да се сравняват успешно с всички други оръжия, които се разработват от Русия или Съединените щати", уточни той.
"Но все още се нуждаем да подобрим бомбардировачите си за да използваме пълния им потенциал", каза военният.

В момента Русия притежава оперативна изстрелвана от въздуха хирезвукова крилата ракета - Х-47М2 Кинжал. Индия също тества хиперзвукова крилата ракета БрахМос.

Според Ракетният отбранителен лобистки алианс, CJ-20 и има обсег от 3700 километра и е разработена за да се носи от Х-6К, който е по-общ вариант на Х-6Н - специализиран бомбаридровач за по-големи оръжия като балистични и хиперзвукови ракети.

Не е ясно дали хиперзвуковата ракета Чангджиан ще носи ядрени бойни глави като CJ-20.

Друг вариант, хиперзвуковата CJ-100 може да е засечена от наблюдатели още на огромните празненства за Националния ден на Китай, когато се отбелязват 70 години от основаването на Китайската народна република.

Официално западните разузнавания не са съобщили за хиперзвуковата крилата ракета Чангджиан. Годишните доклади на Пентагона за Конгреса през последните няколко години споменават въздушно изстрелваната балистична ракета Донгфенг-17, която засилва хиперзвуковото устройство ДЗ-ЗФ, което за пръв път също се появи на китайския национален празник през 2019 г.

Освен това се споменава и мистериозно оръжие, наречено CH-AS-X-13, за което се говори, че е дериват на Донгфенг-21 балистичните ракети със среден обсег и обхват.