Първата индийска мисия до Луната вече започна. Всичко свързано със старта на сондата Чандраян-1 от южноиндийската космическа станция Сатиш Даван протече по план.
Чандраян-1 би трябвало да достигне Луната до 5 дни, съобщава ДПА. Сондата ще кръжи около спътника на Земята в продължение на 2 години на височина 100 км от повърхността на Луната. Индийската сонда ще помогне да бъде изградена карта на скалите и минералите на Луната. Мисията струва на Индия 80 милиона долара. Тя е най-евтината досега от всички мисии до Луната. Преди това сонди до спътника на нашата планета са пращали САЩ, СССР, Япония, Китай и Европа. 
Основната задача на космическия апарат е да заснеме повърхността на луната и да извърши проучвания в дълбочина за наличие на полезни минерали. На борда на "Чандраян-1" има 11 изследователски модула, в това един, произведен в България, три в други страни от Европа и два, произведени в САЩ и Европа. Апаратурата на борда на "Чандраян-1" е предназначена за създаване на обемен атлас на луната.
Ако изстрелването на индийския луноход и полетът му до луната преминат успешно, Индия ще се превърне в участник в надпреварата през 21-и век за усвояване на Луната, около която вече обикалят апарати на САЩ, Русия, Европейската космическа агенция, Япония и Китай, посочва АП. /БЛИЦ