Британските консерватори започнаха тайно гласуване, което ще определи дали Борис Джонсън ще остане министър-председател на Великобритания, предаде БГНЕС, цитирайки ВВС.

Гласуването се провежда в една от залите на комисиите и ще продължи два часа. Резултатите ще станат известни час след приключването на гласуването - в 21 ч. британско време, 23:00 ч. българско време.

Джонсън трябва да спечели подкрепата на поне 180 консерватори, за да остане на поста. Според ВВС 131 консерватори са заявили готовност да подкрепят Джонсън.

Гласуването се провежда тайно. Освен всичко друго, парламентаристите влизат в залата преди да гласуват през една врата, и излизат през друга. Преди гласуване те предават мобилните си телефони на охраната, за да не се повтори ситуацията от гласуването на оставката на Тереза ​​Мей, когато някои снимаха вота си за спомен или за доказателство. Гласовете се броят в една и съща стая.

Вотът се провежда след скандала "Партигейт", избухнал след като стана ясно, че членове на правителството и служители в офиса на Джонсън са организирали партита по време на COVID пандемията, когато подобни събирания бяха забранени в цялата страна.

Наскоро разследване разкри, че Джонсън лично е участвал в тези партита - нещо, което преди това отричаше. Това доведе до спад в рейтинга на премиера. Джонсън се извини, но отказа да се оттегли от поста.