Отпътуването на германския канцлер Ангела Меркел от Берлин за Кайро тази сутрин бе забавено с половин час заради технически проблем с правителствения самолет А340, съобщи вестник "Билд", цитиран от ТАСС.
Той не уточни за какви неизправности става дума. През последните години на няколко пъти имаше технически проблеми с германски правителствени самолети, отбелязва ТАСС.

Германският канцлер замина днес на посещение в Египет. Основните теми на разговорите й ще бъдат миграцията, двустранното икономическо сътрудничество, политическите сътресения в Либия и проблемите с човешките права в Египет, съобщиха от нейния офис. Германският канцлер ще се срещне с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, който се стреми към подобряване на отношенията с Европа, обтегнати след 2013 г., когато армията под негово ръководство свали демократично избрания негов предшественик на поста, ислямиста Мохамед Морси.

Това е първото посещение на Меркел в Египет от 2009 г.. Там тя ще обсъжда и репатрирането на отхвърлени кандидати за убежище в Германия и условията им на живот след тяхното завръщане в Египет. Очаква се днес следобед Меркел да се срещне и с Тауадрос Втори, патриарха на Египетската православна коптска църква, както и с лидери на гражданското общество в страната. Утре тя ще отпътува за Тунис.