Агенция Reuters потвърди слуховете, че именно Иран объркал плановете на САЩ да бъде оставен коридор откъм западната част на обкръжения Мосул.
Според кюрдски и иракски източници на Reuters, планът на операцията действително предвиждал на терористите да бъде оставена възможност за свободно излизане на терористите от Мосул в посока към Сирия с цел превземането му да е по-бързо и лесно.
 

Иран обаче искал основните сили на терористите да бъдат унищожени в Мосул. За целта Техеран използвал своите лостове за влияние в Багдад коридорът да бъде затворен. Чак 11 дни след началото на настъплението към Мосул правителството на Ирак се поддало на натиска от страна на Иран и изпратило Силите за народно опълчение западно от Мосул.
 
Премиерът Абади бил удивен колко бързо отрядите на опълчението пресекли пътищата към Сирия. Чиновник, участвал в планирането на операцията, се оплакал, битката станала по трудна и „Мосул може да се превърне в Алепо”.
 
Създава се впечатление, че премиерът Абади под натиска на САЩ решил Мосул да бъде превзет само с помощта на елитни части – бригадата спецназ от Службата за борба с тероризма и 9-а бронетанкова дивизия.Във всички съобщения се споменават само техните названия, а голямата част от събраните за настъплението сили на армията, федералната полиция и опълчението няма да вземат участие в щурма на града.
 
Очертава се милионният град да бъде щурмуван от малка група без числено превъзходство над терористите и тя ще понесе в уличните боеве сериозни загуби.
 
В средата на миналата седмица отряд спецназ при поддръжка на бронираната техника на 9-а дивизия се опитал да се вклини в позициите на терористите югоизточно от Мосул и овладял позиции в района на болницата „Ас Салам”. По време на последвалия бой отрядът бил практически унищожен от контраатаките на терористите с използване на смъртници с минирани коли, а има и слухове за погрешни удари на коалиционната авиация.
 
Превод и редакция: БЛИЦ