Техеран, Пекин и Москва скоро ще проведат съвместни учения в морето, заяви адмиралът на иранския флот Хюсеин Ханзади. Според Daily Mail Ханзади подчерта, че маневрите „ще предадат послание на света“, че иранско-китайско-руското сътрудничество се развива и че трябва да се вземат предвид интересите на трите държави.

Иран, Китай и Русия "в близко бъдеще" ще проведат първите съвместни учения, които ще бъдат организирани в северната част на Индийския океан, съобщава "Дейли мейл" с позоваване на адмирала на иранския флот Хюсеин Хунзади.

Според съобщения на иранските медии Хан в официалното си изявление по случай Деня на иранския флот, отбелязан в страната в чест на военноморските победи на Иран по време на иранско-иракската война, заяви, че ученията са били планирани миналия месец и че войските са готови за тях. Маневрите ще бъдат "послание към целия свят ", подчерта иранският адмирал.

„Съвместните учения на няколко държави, независимо дали се провеждат на сушата, в морето или във въздуха, показват значително разширяване на сътрудничеството. Това е послание [тези учения], което те носят на света - че тези три страни са достигнали сериозна стратегическа точка в отношенията си “, цитира Ханзади „Дейли мейл “.

„Маневрите ще донесат това послание на света и ще покажат, че всяка операция за осигуряване на морска сигурност трябва да отчита интересите на всички засегнати страни “ , каза Ханзади. 


„Ние не одобряваме такава сигурност, която съществува в интерес само на една конкретна държава и за строго определен период, докато сигурността на други държави не се взема предвид . “

През лятото на тази година ситуацията в Персийския залив беше значително влошена: в региона се извърши цяла серия от атаки срещу нефтени танкери и нефтени находища в Саудитска Арабия; САЩ обвиняват Иран за тези атаки, припомня коментаторът на Daily Mail. В резултат на това напрежението започна бързо да нараства в Близкия изток, което накара Вашингтон и Лондон да увеличат военното си присъствие в региона, посочва изданието.

Освен това в резултат на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който изостави „ядрената сделка с Техеран” и върна санкции срещу страната, Иран започна да предприема собствени стъпки за изоставяне на сделката и увеличаване на капацитета за обогатяване на уран, пише авторът. 

В същото време европейските страни, чиято помощ Техеран поиска, за да преодолее американските санкции и да спасят сделката, не можеха да предприемат значителни мерки в тази посока. Експертите предупреждават, че ако Иран продължи да следва същия курс, той ще може да създаде ядрени оръжия за по-малко от година, подчертава статията.