Иран започва обогатяване на уран в по-голяма степен, отколкото е заложено в ядреното споразумение, съобщава "Ройтерс". По време на пресконференция в неделя официални лица обявиха, че обогатяването ще бъде до пет процента, вместо заложените в споразумението 3,67.

"Днес се отказваме от някои от ангажиментите си относно нивото на обогатяване на уран", каза зам.-министърът на външните работи на страната и главен преговарящ по иранската ядрена сделка Абас Арагчи на среща с медиите, която се излъчваше по иранската телевизия. По думите му, уранът в Ислямската република ще се обогатява до 5%, за да може да се използва като гориво за атомната електроцентрала в Бушер. В същото време той подчерта, че страната е готова да обогати урана до всяко ниво и в каквито и да било количества.

В рамките на обръщението си той добави, че на всеки 60 дни ще намаляват ангажиментите по ядреното споразумение, които ще спазват, освен ако участниците в сделката не предприемат мерки за нейното опазване. Той изрази и условията на иранското правителство за преговори за връщане към сделката: Иран ще се съгласи САЩ да участва в него само ако всички американски санкции бъдат отменени. Скоро се планират нови преговори с европейските страни.

Според израелския министър на енергетиката Ювал Щайниц такъв план за обогатяване на уран е умерена стъпка, но Иран е "започнал трудния път към ядрено оръжие".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!