Великобритания трябва да се опасява от евентуално отмъщение за задържането в Гибралтар на иранския супер танкер от Кралската морска пехота. Това заяви пред агенция Фарс висш ислямски духовник, предаде Ройтерс.

"Открито казвам, че Великобритания трябва да се страхува от ответните мерки на Иран заради незаконното завземане на иранския петролен танкер", казва Мохамад Али Мосави Джазайери, член на влиятелния Съвет на пазителите. Показали сме, че никога не оставаме безучастни към тормоза. Както дадохме непоколебим отговор на американския дрон, така ще отвърнем и на това незаконно задържане, подчерта духовникът.

В четвъртък британската Кралска морска пехота конфискува супер танкера "Грейс 1", опитал се да достави петрол за Сирия в нарушение на санкциите на ЕС. Вчера командването на елитния ирански Корпус на пазителите на ислямската революция заплаши, че като отмъщение ще плени британски кораб.

Днес иранската радио и телевизионна компания ИРИБ нарече "изфабрикувани" съобщенията, че британски петролен танкер е бил пленен в Персийския залив. Преди това в Тwitter се появиха публикации, че супер танкерът "Пасифик вояджър", плаващ под британски флаг, е бил спрян в Залива. 

На 20 юни Иран свали американски безпилотен летателен апарат, като заяви, че той е навлязъл в иранското въздушно пространство. Вашингтон каза, че дронът е свален над международни води.