Роботи убийци на Иран, които притежават достатъчна мощ, за да взривяват на пух и прак танкове и пехота, бяха заснети на видео. Това се случи на фона на ескалацията на напрежението в Близкия изток след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани. 

Наземната бойна безпилотна машина "Хейдар 1" бе наскоро представена от сухопътните сили на Ислямската република.

КАРТА на Третата световна война: Съюзниците и противниците на Иран в навечерието на конфликта

Иранските експерти по роботика в Техеран са разработили смъртоносните роботи с целта те да се промъкват под танковете и да ги взривяват на парчета при евентуален конфликт по земя. Те са създадени от Организацията за изследвания и самодостатъчност към Иранската армия. 

Учените са създали шест различни версии на роботите с колела, като две от тях са снабдени и с картечници.

Каракачанов с лоша прогноза за рисковете за България заради сблъсъка САЩ - Иран

Друга версия е разработена да взривява танковете отдолу като супермобилна мина.  Всичките роботи са оборудвани с антени и малки камери, като онези с картечниците имат и специализирана оптика и сензори, които да насочват по-ефективно оръжието. 

Описвайки ги като "свързани в мрежа противопехотни и противотанкови умни безпилотни сухопътни машини", Иран показва роботите на света в рамките на оръжеен салон в Техеран миналия октомври. 

Говорейки тогава, Самюъл Бендет, съветник на Центъра за военноморски анализи на САЩ, каза: "Това е първият път, в който Иран публично показва бойни безпилотни сухопътни машини.

"Хейдар 1" може да служат като камикадзета, които да се промъкват до целта много по-бързо с оглед на малките си размери". 

Превод и редакция: БЛИЦ