Все повече нарастват индикациите, че джихадистката терористична групировка "Ислямска държава" (ИД) се реорганизира в Ирак, две години след загубата на последната частица от територията си.

Кюрдски и западни разузнавачи съобщават пред Би Би Си (BBC) за присъствие на ИД в Ирак, и за увеличение на атаките, организирани от джихадистите.

Сега бойците на групировката са по-квалифицирни и по-опасни от „Ал Кайда”, твърди Лахур Талабани, оглавяващият кюрдското звено за борба с тероризма. „Те разполагат с по-добра техника, по-добра тактика и много повече пари”, заяви той.
 


„Те са в състояние да купува превозни средства, оръжия, хранителни запаси и оборудване. Технологично са много, много по-добре. По-рудно ни е да ги ликвидираме. Те са като „Ал Кайда” на стероиди”, обясни Талабани.

В базата му в Сюлеймания, сгушена в хълмовете на кюрдския район в Северен Ирак, ветеранът разузнавач обрисува организацията, която е прекарала последните 12 месеца, преустройвайки се от руините на халифата.

„Виждаме, че активността им нараства сега и смятаме, че фазата на възстановяване е приключила.
Появява се един нов вид „Ислямска държава”, която не желае да контролира никаква територия, за да не бъде мишена. Вместо това, подобно на предшествениците им от „Ал Кайда”, бойците от ИД, отишли в иракските планини Хамрин.

„Това е центърът на „Ислямска държава” в момента. Това е дълга планинска верига, много труден район за контролиране от иракската армия, има много скривалища и пещери”, обясни Талабани.
 


Той предупреди, че ИД ще бъде подхранвана от нарастващите протести в иракската столица Багдад и ще използва чувството на отчуждение сред сунитите – малцинствена общност. В Ирак това е познат и кървав модел.

„Ако има политически вълнения, това е Раят или като подранила Коледа за „Ислямска държава”,
добавя Талабани.

Бoйците се възползват и от обтегнатите отношения между Багдад и регионалното правителство на Кюрдистан, след референдума за кюрдска независимост през 2017 г. Вече има огромна площ от ничия земя в северен Ирак между кюрдските сили за сигурност Пешмерга и техните иракски колеги. Според Талабани единствените, които патрулират в тази област, са ИД.

Според докладите на разузнаването на Пешмерга, редиците на „Ислямска държава” в района наскоро са били подсилени от около 100 бойци, преминали границата със Сирия, включително някои чужденци с колани с експлозиви.

Кюрдските служители на разузнаването изчисляват, че ИД сега наброява около 10 000 души в Ирак – между 4000 и 5000 бойци и още толкова спящи клетки и симпатизанти. Според Лахур Талабани международната общност трябва да се тревожи. „Колкото по-удобни се чувстват тук, толкова повече ще мислят за атаки извън Ирак и Сирия”.

Засега екстремистите са ограничени до сенки – появяващи се през нощта за извършване на бързи атаки. Но Ирак вижда терора да нараства и някои се страхуват, че предстои нова заплаха за региона и Запада.