Испанската фрегата "Блас де Лезо" (Blas de Lezo) отплава към Черно море от военноморската база "Ферол" (Ferrol), която се намира на атлантическия бряг.

Тя е част от вече обещаната помощ от министъра на отбраната Маргарита Роблес за подсилване на силите на НАТО на фона на напрежението с Русия заради струпването на руски войски на границата с Украйна, предаде БНР.

Със 190 души екипаж, фрегата ще се присъедини към SNMG-2, едно от военно-морските подразделения на НАТО. Мисията е планирана предварително, но е изтеглена по-рано заради конфликта в Украйна.

Това е втората част от военната подкрепа за Алианса, след като преди четири дни от Канарските острови за Черно море отплава и миночистачът "Метеоро".

Правителството има готовност да изпрати и изтребители в България, което предизвика сериозни разногласия между коалиционните партньори в него. 

Според "Подемос" това е "сериозна грешка" , а според опозиционната консервативна Народна партия е правилен ход. Междувременно премиерът Педро Санчес проведе телефонни разговори с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с които обсъди възможността за продължаване на дипломатическите преговори с Русия.

В Туитър той написа "Време е за дипломация", като добави, че следи ситуацията "много отблизо".