Испанският Върховен съд оправда днес четирима от осъдените за участие в бомбените атентати в пътнически влакове в Мадрид през 2004 г., съобщи Би Би Си.
Четиримата са сред общо 21 души, осъдени миналата година заради атентатите, при които бяха убити 191 души. Върховният съд също така потвърди оправдателната присъда за египтянина, заподозрян като главен организатор на нападението, защото той вече е осъден веднъж за това престъпление. Освен това Върховният съд осъди на затвор един от първоначално оправданите подсъдими. Египтянинът Рабей Осман беше оправдан по обвинението за масово убийство при бомбените взривове по време на съдебен процес в Мадрид през октомври миналата година. Тъй като вече е бил осъден на осем години затвор в Италия, съдът постанови, че не може да бъде осъден повторно за същото престъпление.
Бомбените атентати в Мадрид, при които експлозиви, поставени в раници, хвърлиха във въздуха четири претъпкани влакове от крайградската железница на Мадрид на 11 март 2004 г., беше най-тежката терористична атака в Европа след взривяването на самолета на “ПанАм” над Локърби през 1988 г. Анализаторите отбелязват, че атентатът в мадридската железница е променил хода на испанската политика, защото на изборите три дни по-късно избирателите отхвърлиха консервативното правителство, което първоначално обяви взривовете за дело на баските сепаратисти от ЕТА. Испанските следователи твърдят, че обвиняемите са част от местна радикална ислямистка група, инспирирана от Ал Кайда, но без директни връзки с нея. БЛИЦ припомня, че при атентатите в Мадрид през 2004 г. загинаха и четирима българи. /БЛИЦ