Публикуваните на 20 април геолокационни кадри показват, че украинските сили продължават да действат в Первомайское въпреки изявлението на руското министерство на отбраната от 13 април, че руските сили са превзели селището, се отбелязва в доклада на Института за излседване на войната (ISW), предават РБК-Украйна и "Фокус".

Украинските сили напредват на юг от Креминная, Луганска област. В същото време в района на Донецк руските сили леко са напреднали близо до Часов Яр и са създали малък тактически плацдарм в покрайнините на Очеретино близо до Авдеевка.

Украинските сили напредват южно от Кременна по време на позиционните боеве по линията Сватово-Кременная.

Публикуваните на 20 април геолокационни кадри показват, че украинските въоръжени сили са напреднали на североизток от Белогоровка (южно от Кременная), въпреки че това вероятно не се е случило през последните 24 часа.

 

Позиционните боеве продължават:

югозападно от Сватово край Твердохлебово

край самата Кременная

западно от Кременная, близо до Ямполивка, Терни, Торске

южно от Кременная, близо до Диброва, Григоровка и Белогоровка.

На 20 април позиционните боеве продължават в северно направление (североизточно от Бахмут). Няма потвърдени промени във фронтовата линия в този район.

Наскоро руските сили напреднаха край Часов Яр на фона на продължаващите боеве в района.

Публикуваните на 20 април геолокационни кадри показват, че руските войски леко са напреднали по магистралата Т0504 (Часов Яр-Бахмут) северозападно от Ивановское (югоизточно от Часов Яр).

Един руски военен блогър твърди, че руските сили са напреднали и южно от микрорайон Нови (източно от Часов Яр), но ISW не намира визуално потвърждение на това твърдение.

Сраженията продължават:

на североизток от Часов Яр, близо до Богдановка

край самия Часов Яр, включително край микрорайон Нови

югоизточно от Часов Яр, близо до Ивановское и Клещеевка

на юг от Часов Яр в близост до Южний.

Анализаторите на института предполагат, че руските сили се опитват да използват сравнително значителен тактически напредък северозападно от Авдеевка в района на Очеретино, където наскоро отново постигнаха незначителни успехи.

Геолокационните кадри, публикувани на 20 април, показват руските сили да напредват в югоизточната част на Очеретино - на около три километра покрай железопътната линия до югоизточните покрайнини на Очеретино.

Според анализатори продължаващото руско присъствие в района може да означава, че руските сили са установили малък тактически плацдарм в близост до селището.

На 19 април украински военнослужещ, действащ по направление на Авдеевка, е заявил, че руските сили значително са засилили настъплението си по направление на Очеретино и изглежда са преразпределили значителен брой артилерийски и пехотни части по направление на Авдеевка. В същото време той е заявил, че руските сили са намалили натиска върху Бердичи и Уманск, но продължават да провеждат тежки атаки в района на Семеновка (западно от Авдеевка).

Наскоро руски източник е заявил, че руските сили започват тактическа пауза на Авдеевския фронт, с изключение на районите на Очеретино и Нетальово (югозападно от Авдеевка).

Очеретино се намира на кръстопътя между украинската отбранителна линия, която руските сили атакуваха след превземането на Авдеевка в средата на февруари 2024 г., и следващата отбранителна линия на запад, която руските източници определят като по-силно укрепена.

По-специално руските сили ще трябва да преминат през Очеретино и да стабилизират северния фланг на направлението Авдеевка, преди да могат да пристъпят към тактически пробив на украинската отбрана в района.

ISW не е открила визуални доказателства за твърде често срещаните твърдения на руснаците за настъпление по други части на фронта.

Публикуваните на 20 април геолокационни кадри показват, че украинските сили продължават да действат в Первомайское въпреки изявлението на руското министерство на отбраната от 13 април, че руските сили са превзели селището, се отбелязва в доклада.

Сраженията продължават:

северозападно от Авдеевка в района на Новокалиново, Новобахмутовка, Очеретиное, Бердичи

западно от Авдеевка в района на Семеновка, Уманск, Яснобродовка

югозападно от Авдеевка в района на Первомайское и Невелское.

Руските войски твърдят, че на 20 април войските им са напреднали западно от Донецк, но Институтът не може да потвърди промените в линията на фронта.

Продължават позиционните боеве западно от Донецк в района на Красногоровка и Георгиевка и югозападно от Донецк в района на Новомихайловка, Победа и Водяное.

Позиционни боеве се водят и по границата между Донецка и Запорожка област, но няма потвърдени промени в линията на съприкосновение.

Позиционните боеве продължиха южно от Велика Новоселска край Старомайорское и Урожайное.

Позиционните боеве продължават в западната част на Запорожка област в района на Работино и северозападно от Вербовой (източно от Работино), но няма потвърдени промени на фронтовата линия в този район.

Продължават позиционните боеве на източния (левия) бряг на Херсонска област, включително в района на Кринок и Антоновския мост (северно от Олешков), но няма потвърдени промени на фронтовата линия в този участък.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук