Очевидният неуспех на Русия да създаде сплотена командна структура сред силите, отбраняващи се на източния (левия) бряг на Херсонска област, продължава да влошава руския морал и бойни способности.

Украинският генерален щаб съобщи на 29 ноември, че части от 810-та морска пехотна бригада (Черноморски флот), действащи близо до Кринки (30 км североизточно от град Херсон и на 2 км от река Днепър), отказват да извършват атаки срещу украински позиции поради липса на артилерийска координация, предаване на тактическо разузнаване и правилна комуникация за местоположението на руските минни полета.

Украинският генерален щаб съобщи, че картите на руските минни полета са класифицирани и че руските командири не са координирали правилно с щурмовите части относно местоположенията на тези минни полета, което е довело до 50 жертви сред елементи на 810-та морска пехотна бригада през последния месец.

Елементи на 810-та бригада на морската пехота пристигнаха в района на Кринки в началото на октомври 2023 г. и изглежда са поели отговорността за непосредствения район на Кринки от елементи на новосъздадената 18-та общовойскова армия след началото на украинските сухопътни операции на източния бряг на Днепър в средата на октомври 2023 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украинският генерален щаб съобщи, че 28-ми мотострелкови полк на 18-а CAA в момента действа в Пищановка (14 км източно от град Херсон и на 3 км от река Днепър).

Съобщава се, че допълнителни елементи на 18-а CAA и 7-ма въздушнодесантна дивизия държат позиции в близките тилови райони на източния бряг и съвместното командване на тези формирования вероятно контролира голяма част от текущия руски отговор на украинските сухопътни операции на изток банка.

Докладваният инцидент с минно поле предполага, че командването на 18-та CAA не е споделило съответните тактически подробности с командването на 810-та морска пехотна бригада, което предполага, че руските командири от по-високо ниво, отговорни за защитата на източния бряг, все още не са коригирали този провал в координацията.

Руската групировка на силите "Днепър" все повече се състои от различни елементи от наскоро прехвърлени и разпаднали се части или нови формирования, което може да допринася за тази очевидна липса на сплотена командна структура. Елементи от 810-та морска пехотна бригада и 177-ма морска пехотна бригада (Каспийска флотилия) са прехвърлени в посока Херсон, вероятно след като са понесли тежки загуби при отбраната срещу украинското контранастъпление в западната част на Запорожка област през лятото на 2023 г.

По-голямата част от бойните части на 7-ма дивизия в момента все още се отбраняват в западната Запорожка област, въпреки че според съобщенията 171-ви десантно-десантен батальон на 7-ма ВДВ (97-ми полк на ВДВ) и 104-ти отделен танков батальон действат на източния бряг на Херсонска област.

Съобщава се, че елементи на 49-та (Южен военен окръг) действат в посока Херсон след украинското освобождаване на град Херсон през ноември 2022 г., но някои руски и украински източници твърдят, че оттогава руското командване е предислоцирало елементи на поне един от своите бригади към граничния район на Донецка и Запорожка област.

На източния бряг действат новосъздадените 70-та мотострелкова дивизия и 22-ри армейски корпус (бивш Черноморски флот) на 18-та ОАА.

Съобщава се, че части от 328-ми полк на новосъздадената 104-та дивизия се отбраняват в района на Кринки, а украинският военен наблюдател Константин Машовец заяви, че допълнителни части на 104-та дивизия на в момента се дислоцират в посока Херсон.

ISW по-рано е наблюдавал елементи от 80-та мотострелкова бригада (14-ти армейски корпус, Северен флот), действащи на левия бряг през юли 2023 г., а докладите от 28 ноември за смъртта на заместник-командира на 14-ти армейски корпус генерал-майор Владимир Завадски в посока Херсон предполагат, че тези елементи все още може да е в района.

Следователно руската групировка на силите "Днепър" изглежда се състои от елементи на Черноморския флот, Каспийската флотилия, Южния военен окръг, Централния военен окръг, Северния флот и VDV. Другата групировка на руските сили в Украйна до голяма степен съответства на руските военни окръзи, подсилени в някои случаи с части на VDV, което прави групировката на силите "Днепър" забележително отклонение.

Неназованата групировка на силите, отговаряща за руската отбрана в западната част на Запорожка област, се състои основно от елементи на 58-ма CAA (Южен военен окръг), подсилена с елементи от няколко полка VDV, но не е претърпяла нито един от очевидните проблеми с координацията, които "Днепър" Групата на силите се е изправила. Руското военно командване трябва да може да формира групировки от сили взаимозаменяемо между формирования от различни военни окръзи и общовойскови армии.

Постоянните руски проблеми със споделянето на информация за ситуацията между звената и създаването на общи оперативни картини и последователни командни структури в цяла Украйна вероятно са стимулирали създаването на групировки от сили, съставени от формирования и части до голяма степен от същите военни окръзи като смекчаващите действия.

Неотдавнашното пристигане на вероятно деградирали, недокомплектовани и недостатъчно обучени руски елементи в Херсонското направление и незабавното им ангажиране с отбранителни операции вероятно допълнително усложни руските усилия за създаване на съгласувана командна структура за разнородните елементи на групировката на силите "Днепър".

Руското военно командване назначи генерал-полковник Михаил Теплински за командир на руската групировка на силите "Днепър" на 29 октомври 2023 г. и една от основните цели на Теплински вероятно е да създаде по-единно командване на групировката.

Руското военно командване обаче едва ли ще реши проблемите с командването на Групировката на силите "Днепър" в краткосрочен план, а продължаването на украинските сухопътни операции на левия бряг вероятно само ще усложни тези усилия. Все още не е ясно дали предизвикателствата на командването и управлението, пред които са изправени руските сили в Херсон, ще доведат до забележими ефекти на бойното поле.

Руските сили нанесоха серия от удари с дронове и ракети срещу Украйна в нощта на 28 срещу 29 ноември. Украински военни източници съобщиха на 29 ноември, че руските сили са изстреляли три ракети Kh-59, насочени основно към град Хмелницки, и 21 Shahed-131/- 136 дрона по цели в Украйна.

Украинската противовъздушна отбрана унищожи два от трите Х-59 и всички безпилотни самолети Шахед над Одеска, Николаевска, Днепропетровска, Киевска, Херсонска, Запорожка и Хмелницка области. Командването на ВВС на Украйна съобщи, че третата ракета Х-59 не е достигнала целта си.

Руските власти планират да разширят наказателната отговорност за престъпления срещу закона за военната служба към участниците в доброволчески формирования, мярка, която ще засегне много нередовни военни формирования и персонал, на които руската армия разчита за жива сила в Украйна.

Руските медии съобщиха на 29 ноември, че руската Държавна дума е приела на първо четене законопроект за разширяване на наказателната отговорност за престъпления срещу редовната военна служба върху доброволци. Понастоящем руските доброволци са освободени от съществуващото законодателство, според което руските наборници, военнослужещи по договор и резервисти са отговорни за престъпления, извършени по време на изпълнение на бойни задачи.

Новият законопроект дава право на руските военни съдилища да съдят военнослужещи доброволци за избрани престъпления, включително дезертьорство, неизпълнение на заповед, съпротива или насилствени действия срещу началник, неразрешено напускане на място на служба, избягване на задължения чрез симулиране на болест и умишлено или случайно унищожаване, повреда или загуба на военно имущество.

По-рано руски сенатори призоваха за въвеждане на наказателни санкции за доброволци за "неправилно изпълнение на договорните си задължения" и дезертьорство.

Това законодателство може да повлияе на текущите усилия на Кремъл за набиране на доброволци, ако заплахата от наказателна отговорност надвишава стимулите за доброволческа служба като високи заплати и допълнителни социални придобивки.

Руски официални лица предложиха закони, които биха ограничили действията на чуждестранни граждани в Русия, вероятно да подкрепят продължаващите усилия за принуждаване на мигранти към руска военна служба. Депутатите от руската Дума Алексей Журавльов, Михаил Матвеев и Дмитрий Кузнецов предложиха законопроект, който ще счита миграционните нарушения за утежняващо обстоятелство при криминално престъпление.

Те цитираха данни, които ръководителят на руския следствен комитет Александър Бастрикин публикува на 25 септември, според които броят на тежките престъпления, извършени от чужди граждани в Русия, се е увеличил с 32% от 2022 до 2023 г.

Информационният канал на Кремъл ТАСС съобщи на 28 ноември, че руското Министерство на вътрешните работи (МВД) е предложило законопроект, който изисква всички чужденци, влизащи в Русия, да подпишат "споразумение за лоялност", забраняващо им да дискредитират руската вътрешна и външна политика, да отричат руските семейни ценности или "незачитане на разнообразието от регионални и етнокултурни начини на живот" в Русия наред с други ограничения.

Предложените мерки вероятно имат за цел да увеличат способността на руските правоприлагащи органи да разследват и арестуват мигранти с чуждо гражданство като част от усилията да бъдат принудени да преминат на руска военна служба. Руските власти също така продължават усилията си да принудят мигранти с руско гражданство да влязат в руската армия, като заплашват да отнемат гражданството им и насилствено им издават призовки за военни действия.

Съветът НАТО-Украйна се събра за първи път на ниво външен министър на 29 ноември и обсъди стъпки за увеличаване на производството на оръжия и боеприпаси. НАТО съобщи, че разработва пътна карта за пълна украинска оперативна съвместимост с НАТО и потвърди подкрепата си за демократичните реформи и реформите в сектора на сигурността на Украйна "по пътя ѝ към бъдещо членство в НАТО."

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Съветът е обсъдил увеличаване на производството на оръжия и боеприпаси и отбеляза в кулоарите, че Европейският съю

Съобщава се, че Полша обмисля изпращането на военни съветници във Финландия в отговор на продължаващите опити на Русия да създаде изкуствено мигрантска криза на финландско-руската граница като част от известна руска тактика за хибридна война, целяща да дестабилизира НАТО и ЕС.

Полският държавен секретар и ръководител на Бюрото за национална сигурност на Полша Яцек Сивиера заяви на 28 ноември, че по време на официалното посещение на финландския президент Саули Ниинистьо в Полша Ниинистьо е поискал "съюзническа подкрепа" срещу хибридната руска атака на финландската граница.

Сивиера съобщи, че Полша възнамерява да отговори на искането, като изпрати екип от военни съветници във Финландия, за да предостави "познания на място относно граничната сигурност" и друга неуточнена оперативна подкрепа.

Финландските власти обявиха на 28 ноември, че страната ще затвори последния отворен граничен контролно-пропускателен пункт в полунощ на 30 ноември поне до 13 декември, след изкуственото създаване на мигрантска криза от Русия на финландската граница, която започна на 18 ноември.

Руски източници, включително говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и виден блогър, свързан с Кремъл, реагираха остро на съобщението на Сивиера и твърдяха, че то е "прекомерно" и има за цел да подготви Финландия за конфронтация срещу Русия в Арктика.

Руското външно министерство (МВнР) официално обяви, че Русия прекратява пакта за намаляване на ядрените оръжия с Япония на 28 ноември. Руското МВнР заяви, че двустранното споразумение с Япония за сътрудничество в намаляването на ядрените оръжия, първоначално подписано през 1993 г., ще бъде прекратено на 21 май, 2024 г., шест месеца след официалното уведомление от Русия за прекратяване.

Информационният канал на Кремъл ТАСС съобщи на 9 ноември, че руският премиер Михаил Мишустин е подписал заповед, с която одобрява прекратяването на двустранното споразумение с Япония от Русия.

Японският информационен бюлетин Japan Times съобщи, че споразумението позволява на Япония да подкрепи извеждането от експлоатация на оръжия, включително руски атомни подводници. Руското МВнР твърди, че Русия се оттегля от споразумението на фона на "открито антируската политика на администрацията на японския министър-председател Фумио Кушида", включително японски санкции срещу Русия и предполагаема нарастваща японска военна активност близо до японско-руската граница.

Japan Times също отбеляза, че Русия се е оттеглила от няколко други двустранни преговори и инициативи след налагането на японски санкции срещу Русия след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Съобщава се, че Адам Кадиров, по-малкият син на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, ще "надзирава" новосформирания доброволчески батальон "Шейх Мансур" на нова неуточнена позиция, което вероятно допълнително показва желанието на Рамзан Кадиров Адам да го наследи начело на Чечня.

Депутатът от парламента на Чеченската република Магомед Даудов заяви на 29 ноември, че Адам ще "надзирава" батальона, но не предостави допълнителна информация относно официалната титла на Адам, въпреки че ролята може да е по-скоро церемониална, отколкото бойна или командна, като се има предвид възрастта на Адам.

Даудов каза, че Адам също е получил звездата на наградата на батальона "Шейх Мансур". Рамзан Кадиров и преди изглеждаше все по-благосклонен към Адам през последните месеци, включително назначаването на Адам на видна, но неуточнена "важна позиция" в чеченските тайни служби.

Ръководителят на Руската либерално-демократическа партия (ЛДПР) и депутат от Думата Леонид Слуцки предложи на 28 ноември законопроект, който ще предостави на военните кореспонденти статут на "ветеран от битката" и свързаните с това социални помощи.

Слуцки твърди, че военните кореспонденти вършат "безкористна работа" във високорискови среди и следователно заслужават същите социални гаранции, като плащания в случай на нараняване или смърт и мерки за подкрепа на роднини, каквито получават бойните ветерани.

Руското министерство на цифровото развитие и Руският съюз на журналистите по-рано изразиха подкрепа през юли 2023 г. за мерки, които биха предоставили на военните кореспонденти някакъв вид статут на ветеран. ISW продължава да оценява, че руски ултранационалистически фигури вероятно подкрепят тези мерки, за да ухажват общността на руските блогъри и че Кремъл може да използва такива мерки, за да упражни повече контрол.

Съобщава се, че общинският депутат от Санкт Петербург Валерий Веремейчик е изпратил обжалване до руската Държавна дума с искане за установяване на лимити за служба за мобилизирания персонал на 28 ноември.

Съобщава се, че в призива на Веремейчик се предлага ограничаване на периода на частична мобилизация за мобилизиран гражданин до една година, считано от издаването на военна призовка на лицето, и ограничаване на продължителността на службата при частична мобилизация до шест месеца.

Обръщението на Веремейчик към руската Държавна дума може да е отговор на неотдавнашното увеличаване на протестите сред роднини на мобилизирани военнослужещи, които призовават за връщането на техните близки.

ISW наскоро забеляза доклад, че Кремъл е инструктирал руските регионални власти да попречат на роднини на мобилизирания персонал да протестират, като им плащат.

Руската 1-ва фенска доброволческа разузнавателно-щурмова бригада "Испаньола" набира жени в щурмови части и други бойни роли. Руското опозиционно издание Vazhnye Istorii съобщи на 28 ноември, че 1-ва доброволческа разузнавателно-щурмова бригада "Испаниола", за която се твърди, че е подчинена на свързаната с Кремъл частна военна компания (ЧВК) "Редут", е започнала да рекламира набиране на жени за бойни роли като персонал за нападение, комуникационни оператори, оператори на дронове и оператори на електронна война. ISW по-рано коментира, че батальонът "Борз" на Редут е започнал да рекламира набиране на жени за бойни роли през октомври 2023 г.

Съобщава се, че руският флот е получил нова подводница за своя Тихоокеански флот на 29 ноември. Кремълската новина RT съобщи, че базираният в Санкт Петербург руски корабостроител Admiralty Shipyards е прехвърлил нова многоцелева дизелово-електрическа подводница проект 636.3 "Можайск" на руския флот .

Съобщава се, че подводницата "Можайск" е петата подводница от шест подводници, предназначени за Тихоокеанския флот. Кремълският новинарски канал ТАСС съобщи, че руският корабостроител Sevmash Enterprise е доставил атомната подводница от клас Yasem-M по проект 885M "Архангелск" на руския флот за тестване на 29 ноември. Съобщава се, че "Архангелск" е една от шестте подводници по проект 885M, които Севмаш строи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук