На 13 ноември руските войски са продължили настъплението си в района на Авдеевка и потвърдиха успехите си. Геолокационни кадри, публикувани на 10 ноември, показват, че руските войски са напреднали до източните покрайнини на Степное (3 км северно от Авдеевка). Това се казва в последния материал на базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изучаване на войната“ (ISW), цитиран от "Украинская правда“.

Украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са извършили неуспешни атаки югоизточно и южно от Новокалиново (11 км северозападно от Авдеевка), източно от Първомайско (11 км югозападно от Авдеевка) и Новобахмутовка (13 км североизточно от Авдеевка), както и близо до Авдеевка и Северни (6 км западно от Авдеевка).

Няколко руски военни блогъри твърдят, че боевете продължават близо до коксовия завод в Авдеевка и в северната част на Авдеевка.

Друг руски военен блогър твърди, че украинските войски контролират поне половината от коксовия завод в Авдеевка и че съобщенията за превземането на завода от руски войски са неверни.ISW обаче не обръща внимание на руските твърдения, че руските войски са превзели коксовия завод в Авдеевка.

Руски военни блогъри също твърдят, че украинските сили успешно контраатакуват и напредват близо до Авдеевка на 13 ноември. Според техните доклади украинските сили са напреднали до жп гарата близо до Степное и близо до ресторант Царская Охота южно от Авдеевка.

Друг руски военен блогър твърди, че украинските сили са предприели неуспешна атака близо до Красногоровка (5 км северно от Авдеевка).

Руски източници твърдят, че украинските сили са продължили сухопътни операции на източния (левия) бряг на Херсонска област и са напреднали на 13 ноември.

Руски военни блогъри твърдяха на 12 и 13 ноември, че украинските войски държат позиции в Кринки (30 км североизточно от Херсонска област и на 2 км от река Днепър) и леко са разширили зоната си на контрол на юг от селището.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук