Украински официални лица съобщиха, че силите стабилизират ситуацията по северната граница в Харковска област, а темпото на руските настъпателни операции в района продължава да намалява. Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че украинските сили продължават да нанасят значителни загуби на руските сили в района.

Това се посочва в анализа на Института за изследване на войната (ISW).

Ръководителят на военната администрация на Харковска област Олег Синегубов заяви, че са са си върнали позиции в някои райони. Синегубов добави, че руските сили прехвърлят резерви в района. 

Зеленски подчерта в интервю за ABC News на 16 май, че ситуацията е много сериозна и Киев не може да си позволи да загуби град Харков. Според него, Русия няма да може да превземе град Харков, ако украинските сили получат две системи за противовъздушна отбрана Patriot, които да разположат в района.

През последните се извършват различни ракетни удари, за да влошат украинската отбрана и да накарат жителите да напуснат града.

Русия използва въздушното пространство, за да нанесе удари по Харковска област поради забраните за използване на предоставени от Запада системи за нанасяне на удари по цели в Русия.

Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко съобщи, че руските сили са екзекутирали цивилни и са взели в плен други във Вовчанск, като пречат на жителите да се евакуират.

Задържането и бързата екзекуция на цивилни е военно престъпление и е емблематично за поведението на руските сили във всички окупирани украински територии. Организацията на обединените нации (ООН) съобщи през декември 2023 г., че е документирала най-малко 142 случая на екзекуции на украински цивилни от руски сили.

Руските военни кланета като кланетата в Буча и Изюм са примери за такива зверства. Руската армия не е показала, че се опитва да ги ограничи.

През последната година и половина руските сили постепенно настъпваха в близост до малки населени места, които бяха до голяма степен обезлюдени от войната.

Относително бързият руски тактически напредък в населено селище беше незабавно придружен от задържане и екзекуция на цивилни. Руските сили извършиха военни престъпления в Буча и Мариупол през първите месеци на войната.

Руските опити да превземат големи населени центрове като град Харков не само заплашват Украйна със значителни оперативни неуспехи, но и с военни престъпления и нарушения, които съпътстват руската окупация.

Руският президент Владимир Путин вероятно смята отношенията на Русия с Китайската народна република (КНР) за решаващи за усилията му да мобилизира допълнително руската икономика и отбранителната индустрия в подкрепа на продължителна война в Украйна.

Путин пристигна в Пекин и се срещна с президента на КНР Си Дзинпин на 16 май, като двамата лидери подписаха поредица от документи, предназначени да признаят и задълбочат двустранното си сътрудничество.

Путин и Си подписаха съвместно изявление, няколко селскостопански и екологични споразумения, споразумение за инфраструктурно и инженерно строителство и няколко медийни споразумения.

Двамата подчертаха двустранното търговско и икономическо сътрудничество по време на своите публични изказвания. Делегацията на Путин включваше няколко руски официални лица и бизнесмени, вероятно участващи в плановете на Путин за руската отбранителна индустрия.

Сред тях бяха руският министър на отбраната Андрей Белоусов, секретарят на Съвета за сигурност Сергей Шойгу, Ръководителят на Службата за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев, основателят на руската алуминиева компания РУСАЛ Олег Дерипаска, главният изпълнителен директор на Роснефт Игор Сечин и главният изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев.

Руската делегация вероятно имаше за цел да разшири сътрудничеството, което ще улесни засилването на икономическите връзки между Русия и КНР.

The Economist съобщи на 29 април, че руската отбранителна промишленост все повече разчита на КНР за предоставяне на стоки с двойна употреба, като полупроводници и навигационно оборудване, за подпомагане на производството на оръжия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви на 1 май, че износът на КНР на стоки с двойна употреба за Русия е помогнал на Русия значително да увеличи отбранителната си продукция и че 70 процента от руските машини и 90 процента от нейната микроелектроника са от КНР.

КНР по-рано е сигнализирала за опасения, че нейните икономически отношения с Русия могат да поставят организациите на КНР под заплаха от вторични санкции и Путин вероятно възнамерява да пресече тези опасения, тъй като руската отбранителна индустрия става все по-зависима от КНР.

Путин също използва срещата си със Си, за да популяризира известни наративи на Кремъл, преструвайки се на интерес към мирни преговори и дипломатическо решение за инвазията на Русия в Украйна.

Путин и Си подписаха съвместно изявление на 16 май, в което се споменава подкрепата на Русия за предложения от КНР мирен план и възможни бъдещи водени от КНР преговори за прекратяване на войната в Украйна.

В изявлението се твърди, че както Русия, така и КНР са против всякакви усилия, които удължават или допълнително ескалират войната и че и двете страни подкрепят "устойчиво уреждане" на "кризата в Украйна". Си заяви по време на съвместна пресконференция с Путин, че КНР и Русия възприемат политическото уреждане като правилния начин за разрешаване на ситуацията в Украйна.

ISW по-рано оцени, че Кремъл ще продължи да използва всякакви призиви за мирни преговори, за да симулира интерес към преговорите с надеждата да подкопае западната подкрепа за Украйна и да подтикне Запада да принуди Украйна към преговори с Русия, които правят отстъпки по отношение на украинския суверенитет и териториална цялост.

Съобщава се, че руските сили са в състояние да провеждат разузнаване с дронове с неподвижно крило дълбоко в украинския тил поради липсата на Украйна на противовъздушни прехващачи.

Кралският институт на обединените служби (RUSI) съобщи на 14 май, че Украйна е трябвало да съхрани намаляващите си доставки на ракети земя-въздух (SAM), което е позволило на руските разузнавателни дронове да летят по-свободно в тиловите райони на Украйна, включително над Харков Град и оптимизиране на разузнавателно-огневия комплекс (RFC) на руските сили.

RUSI заяви, че намалените доставки на противовъздушна отбрана на Украйна са я принудили да взема все по-трудни решения между разгръщането на покритие на противовъздушната отбрана на критична инфраструктура в тиловите райони или на предните зони, както ISW многократно е оценявало.

Добре снабдените украински сили преди това са били в състояние да ограничат руските разузнавателни способности за по-голямата част от пълномащабното нахлуване.

Съобщава се, че украинските сили са извършили успешни удари с дронове срещу руски отбранителен промишлен завод в град Тула в нощта на 15 срещу 16 май.

Източници от украинското разузнаване казаха на няколко украински медии, че Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) е извършило успешни удари с дронове срещу "Базалт" завод за отбранителна промишленост, който произвежда оръжия и боеприпаси за руската армия.

Кадри, публикувани на 16 май, уж показват удара в град Тула. Руското министерство на отбраната (МО) заяви на 16 май, че руските сили са свалили два украински дрона над Тулска област, а Базалт отрече твърденията, че някакви дронове са ударили производствените му съоръжения в град Тула.

Руските ракетни удари срещу украинската енергийна инфраструктура от март 2024 г. вероятно са причинили дългосрочни щети на украинската енергийна инфраструктура и повтарящи се прекъсвания на енергийното захранване.

Най-големият украински частен енергиен оператор ДТЕК съобщи за прекъсвания на електрозахранването в град Киев и област на 14 май и заяви, че прекъсванията на тока се случват без предупреждение.

Украинската енергийна компания Yasno заяви, че руските удари принуждават украинските енергийни оператори да извършват аварийни прекъсвания, за да балансират електроенергийната система.

Членът на надзорния съвет на украинския държавен електропреносен оператор Ukrenergo Юрий Бойко заяви, че Украйна може да претърпи прекъсвания на електрозахранването, започнали на 14 май, до август или септември 2024 г.

Министерството на енергетиката на Украйна съобщи на 16 май, че е започнало да получава аварийно електричество от Полша, Румъния и Словакия.

ДТЕК предупреди в края на март, че по-точните и концентрирани руски удари нанасят по-големи щети на украинските енергийни съоръжения, отколкото предишните руски атаки.

Руските сили вероятно ще продължат да нанасят масови удари, за да нанесат дългосрочни щети на украинската енергийна инфраструктура, тъй като влошените украински способности за противовъздушна отбрана продължават, докато осигурените от САЩ ракети за противовъздушна отбрана и други западни средства за противовъздушна отбрана не пристигнат в мащаб.

Дългосрочните щети на енергийната мрежа на Украйна, които генерират постоянни енергийни прекъсвания, заплашват да ограничат усилията на Украйна да разшири отбранителната си индустриална база.

Руски вътрешен източник, който преди това точно съобщи за промените в руското военно командване, твърди, че висши служители на руското министерство на отбраната (МО) се борят за поста началник на Генералния щаб.

Вътрешният източник заяви на 14 май, че неизвестни руски заместник-министри на отбраната и ръководители на главни дирекции в руското МО вероятно се състезават за началник на Генералния щаб на Русия, позиция, която армейски генерал Валерий Герасимов заема от 2012 г.

Вътрешният източник твърди, че някои неуточнени лица дават приоритет на поставянето на опозорения армейски генерал Сергей Суровикин, свързан с "Вагнер", на длъжността началник на Генералния щаб, но е твърде рано да се определи изтича ли поста на Герасимов като началник на Генералния щаб.

Вътрешният източник твърди, че в руското МО има три основни "центъра на власт". Съобщава се, че "групата за запазване" се състои от руските заместник-министри на отбраната Руслан Цаликов, генерал-полковник Виктор Горемикин и Николай Панков.

Съобщава се, че "блокиращата група" се състои от руските заместник-министри на отбраната генерал-полковник Александър Фомин, армейски генерал Павел Попов, генерал-полковник Юрий Садовенко, Алексей Криворучко и Татяна Шевцова - всички от които вътрешният източник твърди, че вероятно ще подадат оставка.

Вътрешният източник не разясни наименованията "група за запазване" и "група за блокиране". Вътрешният източник твърди, че "бастионите" в руското МО включват Герасимов и заместник-министрите на отбраната генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров и генерал-лейтенант Андрей Булига.

Вътрешен източник твърди, че Булига вероятно ще подаде оставка. ISW не може независимо да провери нито едно от твърденията на вътрешния източник.

Няколко руски блогъри и вътрешни източници заявиха на 13 май, че Цаликов и Криворучко са подали оставките си на бившия руски министър на отбраната Сергей Шойгу седмица преди Путин да отстрани Шойгу от поста министър на отбраната.

Кремъл и грузински служители насърчават установени информационни операции на Кремъл, в които се твърди, че Западът организира протести срещу закона за "чуждестранните агенти" на Грузия, за да свали грузинското правителство.

Няколко служители от управляващата партия "Грузинска мечта" заявиха, че Исландия, Литва и Естония предприемат "враждебни" стъпки и се опитват да свалят правителството на Грузия, след като външните министри на Исландия, Литва и Естония посетиха протести в Тбилиси срещу закона за "чуждестранните агенти" на 15 май.

Съобщава се, че Турция и Русия използват санкционните разпоредби на Европейския съюз (ЕС), за да изнасят руски петрол за ЕС, което позволява на Русия да продължи да получава значителни приходи от петрол, за да финансира военните си усилия в Украйна.

Politico съобщи на 15 май, че Центърът за изследване на енергетиката и чистия въздух, Центърът за изследване на демокрацията и независимите доклади на Politico показват, че Турция вероятно прикрива произхода на руския петрол, за да използва санкционните разпоредби на ЕС, които позволяват "смесени" петрол, съдържащ определени пропорции руски петрол, които са претърпели "съществена трансформация", за да влязат в ЕС.

Politico заяви, че вносът на руски петрол в турските пристанища Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин значително се е увеличил между февруари 2023 г. и февруари 2024 г., докато износът на петрол от тези три пристанища за ЕС също значително се е увеличил — "силно".

Това показва, че Турция "ребрандира" петрола с турски "сертификат за произход". Тази схема вероятно е генерирала до три милиарда евро приходи за Русия между февруари 2023 г. и февруари 2024 г. само от тези три пристанища.

Съобщава се, че Русия е изстреляла сателит като част от своята програма за разработване на ядрено противосателитно оръжие в седмиците преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, вероятно като част от подготовката на Русия за бъдеща конфронтация с НАТО.

Wall Street Journal (WSJ) съобщи на 16 май, че американски служители са заявили, че Русия е изстреляла сателит в космоса като част от своята програма за разработване на ядрени противосателитни оръжия на 5 февруари 2022 г. - 19 дни преди да започне войната в Украйна.

Съобщава се, че американски служители са заявили, че изстреляният от Русия сателит не съдържа ядрено оръжие, но съдържа компоненти на новата оръжейна система, която Русия разработва, за да унищожи стотици сателити в ниска околоземна орбита, особено в райони, където има много американски правителствени и търговски сателити, включително сателитите Starlink на SpaceX.