Руски пропагандисти и военни блогъри разкритикуваха руските сили за неспособността им да защитят руската територия и военни съоръжения, като същевременно разкритикуваха последните усилия на руското МО за цензура.

Това посочват от Института за изследване на войната (ISW).

Свързан с Кремъл руски военен блогър заяви, че украинският удар по летището в Псков показва, че руската противовъздушна отбрана не се е адаптирала да се защитава от многократните украински удари с дронове, за разлика от това как се е адаптирала руската противовъздушна отбрана в Крим.

Военният блогър също така разкритикува руските власти, че не държат скъпите военни самолети в хангари.

Друг известен руски военнен блогър изрази загриженост, че в Западна Русия няма да има безопасни места поради нарастващите технически възможности на Украйна, и предложи руските сили да вземат това предвид при охраната на военни и стратегически обекти.

Все пак друг военен блогър отбеляза, че изискването към руските власти за осигуряване и защита на руските летища е на "качествено различно ниво" от това, което е било.

Руски източници също така оспориха неотдавнашните усилия на руското МО за цензура, като отбелязаха необходимостта от истина и честност при отразяването на украинските удари на руска територия, включително един руски блогър, който разкритикува официалните руски телевизионни канали, че не отразяват украинските удари.

Известният кремълски пропагандист Владимир Соловьов изрази възмущението си от удара с дрон и разкритикува руските елити, които призовават Кремъл да замрази войната в Украйна и да преговаря, за да спаси руската икономика.

Украинските сили съобщават, че са унищожили четири руски самолета Ил-76 по време на безпилотен удар по руско летище в Псковска област през нощта на 29 срещу 30 август. Представителят на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Андрий Юсов заяви, че при удара с дрон са унищожени четири руски самолета Ил-76 и вероятно са повредени други два самолета на летището в Псков, но не коментира естеството на удара и не пое отговорност за него.

Геолокални кадри и руски източници потвърдиха удара и унищожаването на поне два руски самолета Ил-76.

Руски военни блогъри твърдят, че над 21 украински безпилотни самолета са нанесли удари по летището в Псков.

Руски източници, включително руското Министерство на отбраната (МО), твърдят, че руските системи за противовъздушна отбрана и електронна война (ЕВ) също са свалили украински дронове над Орловска, Тулска, Воронежка, Рязанска, Калужска, Брянска и Московска област.

Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че руската противовъздушна отбрана е отблъснала масиран удар на украински безпилотен самолет по Централния федерален окръг (голяма административна област, включваща Москва, но не и Псков) и че поне един от безпилотните самолети се е насочил към Москва, което може би предполага, че руските власти първоначално са смятали, че украинските сили възнамеряват да нанесат удар по Москва или региона около нея.

Възможно е руските сили да са съсредоточили противовъздушната си отбрана върху прикриването на Москва и по някакъв начин да са пропуснали необичайно големия брой украински безпилотни летателни апарати, насочили се към Псков. Украинските безпилотни самолети, които руската противовъздушна отбрана е свалила над останалите шест области, вероятно са били на път за Москва или Псковска област и вероятно не са били част от украинските усилия за нанасяне на удари по цели в другите области.

През нощта на 29 срещу 30 август руските сили нанесоха мащабни ракетни удари и удари с дронове, насочени предимно срещу Киев, вероятно в отговор на украинските удари, нанесени по-рано по Москва и Псковска област.

Украински официални лица съобщиха, че руските сили са изстреляли 28 крилати ракети с въздушно базиране Х-101, Х-555 и Х-55 от самолети, опериращи от авиобаза Енгелс в Саратовска област и Каспийско море, и 16 дрона Шахед-136/131 от Краснодарския край и Курска област.

Украински официални лица съобщиха, че украинската противовъздушна отбрана е свалила всичките 28 крилати ракети и 15 безпилотни летателни апарата над Киевска, Одеска, Черкаска и Николаевска област.

Киевската градска военна администрация съобщи, че украинските сили са свалили над 20 въздушни цели над Киев.

Този руски удар беше значително по-мащабен от други руски удари през последните седмици и вероятно беше в отговор на украинските удари по Москва и Псковска област по-рано през нощта.

На 30 август украинската лека пехота - вероятно разузнавателни части - прониква източно от руските полеви укрепления край Вербове. Геолокационни кадри, публикувани на 30 август, показват украинска пехота в северозападните покрайнини на Вербове, което показва, че руският контрол върху покрайнините на селището е отслабен.

Кадрите обаче не показват, че украинските сили са установили контрол над района към този момент, а руски военни блогъри твърдят, че украинските сили все още не са нарушили отбранителната линия около Вербове.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали успех в направленията Новоданиловка-Новопокропивка (4-15 км южно от Орихов) и Мала Токмачка-Върбове (7-18 км югоизточно от Орихов).

Украински официални лица съобщиха, че украинските сили продължават настъпателните операции южно от Бахмут, а геолокационните кадри, публикувани на 28 август, показват, че украинските сили са напреднали незначително южно от Клишчиевка (6 км югозападно от Бахмут).

Свързан с Кремъл военен блогър твърди, че украинските сили са напреднали по посока на Володине (13 км южно от Велика Новосилка) на границата между Донецка и Запоришка област и че руските сили е трябвало да отстъпят от няколко височини в района.

Съобщава се, че Кремъл е положил няколко усилия, за да заглуши или обърка съобщенията за погребението на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин, което вероятно показва, че Кремъл продължава да се притеснява от привлекателността на Пригожин в Русия и сред силите на "Вагнер" дори след смъртта му.

Двама действащи руски служители заявиха пред The Moscow Times, че руската президентска администрация и Федералната служба за сигурност (ФСБ) умишлено са направили погребението на Пригожин тайно, за да избегнат по-нататъшното му превръщане в мъченик.

Длъжностните лица отбелязват, че първият заместник-началник на администрацията на руския президент Сергей Кириенко, офицери от няколко разузнавателни служби и служители на ФСБ са се срещнали, за да разработят план, който да предотврати всякаква възможност за обществен протест или възмущение и да заблуди обществеността относно мястото на погребението на Пригожин.

Moscow Times допълва, че е имало много противоречиви съобщения за мястото на погребението на Пригожин на 29 август. Някои руски канали в Telegram отбелязаха, че руските федерални канали до голяма степен са игнорирали погребението на Пригожин, вероятно също като част от планираното от Кремъл "отразяване" на погребението.

ISW продължи да наблюдава, че някои руски канали в Telegram неоснователно спекулират, че Пригожин е оцелял при катастрофата, което може да е било и информационна операция за препълване на руското информационно пространство с подвеждащи съобщения и отклоняване на вниманието от погребението на Пригожин.

Възможно е някои руски официални лица да проучват мненията на военните блогъри за Пригожин и неговата смърт, за да идентифицират и цензурират руски ултранационалисти, които не са ясно свързани с Пригожин или с "Вагнер".

Един руски военен блогър твърди, че е получил посещение от "агресивни" рекламодатели на канали в "Телеграм", които са го помолили да популяризира няколко канала в "Телеграм", които преувеличават темата за смъртта на ръководството на "Вагнер" по "почти оскърбителен начин".

Военният блогър отбеляза, че това искане е странно, защото Кремъл и руските държавни медии "вече са затворили тази тема" и той е отказал да рекламира тези канали. Съобщава се, че отказът е накарал един от рекламодателите да го обвини, че подкрепя бунта и се противопоставя на руския президент Владимир Путин и руската конституция.

Военният блогър отбеляза, че разделението в руското общество няма да бъде от полза за руските военни усилия. Блогърът последователно критикува руското военно ръководство и подкрепя командващия руските въздушнодесантни сили генерал-полковник Михаил Теплински - който преди това е имал връзки с Пригожин, но който е оцелял след въоръжения бунт очевидно невредим и все още е на власт.

Инцидентът най-малкото навежда на мисълта, че видни блогъри се самоцензурират в дискусиите си за смъртта на Пригожин и че отразяват темата по модела на Кремъл.

Инцидентът може също така да подкрепи изложената по-горе хипотеза, че определени руски участници в социалните медии може да се опитват да претопят руското информационно пространство, или да показва, че руските официални лица се опитват да идентифицират други видни ултранационалистически гласове, които може да насърчават неподчинение на режима или армията, и да ги свържат по някакъв начин с Пригожин.

На 30 август ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров потвърди лоялността си към руския президент Владимир Путин, като продължи да се опитва да се дистанцира от финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин.

Кадиров публикува своя снимка с Путин и обяви, че е "пехотинец на върховния главнокомандващ" и е "готов да изпълни всяка заповед" на Путин.

След изпадането на Пригожин в немилост Кадиров многократно се опитваше да се сближи с Путин и руското МО и да се отдалечи от Пригожин.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук