Италианският министър на околната среда Стефания Престиджакомо представи проект, който предвижда улавянето и заравянето на специални места на въглероден диоксид.
Проектът ще бъде реализиран от енергийните гиганти Енел и Ени. Техните главни изпълнителни директори Фулвио Конти и Паоло Скарони обявиха на пресконференция, че за пръв път в света две групи от този мащаб се обединяват за подобен проект.
На практика Енел и Ени ще улавят емисиите на въглероден диоксид от централите, работещи с въглища и ще ги заравят под земята или под морето.
Петролният гигант Ени ще предостави на разположение изразходваните си находища в Паданската долина. Предвижда се именно в тях да се зарови завинаги въглеродния диоксид, превърнат в течен заради химическите процеси. В по-следващ етап пък ще бъдат използвани изпразнените находища под Адриатическо море.
Началото ще бъде поставено с улавянето на въглероден диоксид от централата с въглища в Бриндизи.
30 на сто от електрическата енергия в Италия се произвежда в подобни централи.
Първото „погребване“ на въглероден диоксид ще бъде реализирано през есента на 2009. Въглеродният диоксид ще бъде транспортиран с камиони от Бриндизи в Кортемаджоре в Паданската долина. Според експерти транспортирането му е много по-малко рисково от това на бензин например. /БЛИЦ