Доскоро примата на "Орион" бе обвинена, че е присвоила 78 млн. стари лева, сега се оказва, че е невинна.
Софийският апелативен съд отмени единствената осъдителна присъда на Веска Меджидиева, която беше шеф на управителния съвет на Българска земеделска и промишлена банка, известна като банката на кръга „Орион". Делото се води задочно, тъй като още по време на фалитите на банките през 90-те години Меджидиева избяга в ЮАР заедно със съпруга си Румен Спасов, а оттам отказват да я екстрадират. Бившият главен прокурор Иван Татарчев посвети половината си мандат на целта да върне Меджидиева „в чувал".
Преди година тя беше осъдена от Софийския градски съд на 7 години затвор за обсебване в големи размери. Тогава съдът прие, че през 1994-1995 г. примата на „Орион" е присвоила близо 78 млн. стари лева от БЗПБ. Меджидиева беше лишена от правото да заема държавна длъжност и да упражнява банкова дейност. Сега апелативните магистрати отмениха присъдата, но мотивите им още не са готови. Ако прокуратурата протестира, по случая ще се произнесе Върховният касационен съд.
"Живея скромно и имам пари за едно кафе" - заяви по Дарик радио онзи ден Веска Меджидиева.
На обвинението, че е гушнала 4,5 милиона долара в едно куфарче, качили се на самолета и избягала в ЮАР, тя отвърна: "Как се взимат в едно куфарче 4,5 милиона долара? Вие представяте ли си

какво са 4,5 милиона долара като обем банкноти! Това е най-малко един камион.


В цялата история, която започна през 1991 г., всичко е политика. Просто много хора се изплашиха от тази банка, защото в нея акционери бяха земеделски кооператори, еднолични земеделци - а това е огромна част от избирателите. Тази банка беше създадена, за да помага на земеделието, и много хора се уплашиха, че тя може да влияе на акционерите, разбирай земеделците, тоест - гласоподавателите. Иначе банката беше с прекрасни финансови резултати, нямаше никаква причина да се започват каквито и да било съдебни дела. Смехотворно е да се унищожава цяла банка заради това, че от 5 или 6 земеделски кооперации са допуснали грешки в документацията, която са подали, за да станат акционери. Всъщност това беше причината, заради която съдът реши да се заличи банката.
Липсващи пари няма.
През 1990 г., когато направихме фирмата "Орион комерс", съпругът ми Румен Спасов беше съдружник в нея. Налагаше се да се вземат сертификати от министерството на търговията. Някои депутати обаче бяха издали указания на "Орион комерс" да не се издават разрешителни. И мъжът ми беше принуден да излезе от фирмата.
През последните 10-12 години всеки божи ден чаках да дойдат и да ме арестуват. Така живях - очаквайки някой да позвъни и да бъда задържана. Живеех си в къщата, която е на кредит. Взели сме и друг кредит, за да направим една компания. Трябва да се изхранваме, нали. Бизнеса движи основно съпругът ми Румен Спасов.
Когато напуснах България, ми се наложи да продам голяма част от бизнеса си в селското стопанство - мандри, гъбарници и т.н. И част от транспортната фирма също, защото просто нямаше вариант, след като аз и съпругът ми не сме в България, да се управлява бизнесът ни. Ние живеем доста скромно. Парите ми за черни дни са нула.
В ЮАР не бях в състояние да си потърся работа.
Спомням си една случка. Мъжът ми беше направил фирма с партньори южноафриканци. И един ден един от тях му показал тукашен вестник, в който от българското посолство бяха направили изявление, че аз съм крадла, мошеничка, издирвана от българските власти. Никак не беше лесно на мъжа ми да обяснява на партньорите каква е ситуацията.
Живея съвсем нормално и винаги съм живяла така. Баща ми почина преди година. Понеже бях обявена за издирване чрез Интерпол, не можах да се върна за погребението му. Аз затова 12 години живея като крепостник в Южна Африка. Ако се върна в България, първото нещо, което ще направя, е да отида в Дупница на гроба на баща си.
Иван Татарчев не искам да го чуя, не искам да го видя, дори искам да забравя това име."
В ответ ексглавният прокурор Иван Татарчев веднага заяви:
"Достатъчно е да си зададем въпроса с какви пари тази жена навремето отседна и живее в ЮАР.

За да получиш право да живееш там, се искат огромни инвестиции,

сериозен бизнес. Интересно прави ли се проверка на тези средства и каква точно. Във всеки случай два пъти искахме екстрадиция на Веска Меджидиева. Веднъж аз, като главен прокурор, след това и министър Антон Станков. И двата пъти властите в ЮАР отказваха. Мисля си, че и в този случай доста пара е играла."

МАРИЯ СПАСОВА